Главно Свијет

Трамп упозорио Американце: До 2024.– остаћемо без земље

ОЦИЈЕНИО ДА СУ САД ПОД БАЈДЕНОВОМ ВЛАШЋУ КРЕНУЛЕ НИЗБРДО КАО НИКАД РАНИЈЕ
  • Историчар Самир СОЛ: Већ се може говорити о формирању триполарног свијета јер Сједињене Државе више нису у стању да се истовремено такмиче са Русијом и Кином

НАКОН избора у Сједињеним Државама 2022. (за Представнички дом) и 2024. (председнички избори), Американци ће остати без државе – изјавио је Доналд Трaмп у интервјуу каналу Newsmax.

Бивши амерички предсједник је у том разговору, који је водио Шон Спајсер, оцијенио да су САД после уласка Џоа Бајдена у Бијелу кућу, Сједињене Државе „кренуле низбрдо као никада досад“.

„Када изађемо на изборе, који су пред нама, ми више нећемо имати земљу“, поновио је Трамп.

Чим је он ово по други пут изговорио – Спајсер завршио интервју.

У првој половини августа је Нил Фергусон за The Economist указао да би се колапс америчке хегемоније могао претворити у велики свјетски рат.

Према његовим ријечима, САД ће постати таоци „мрачног избора“: да признају вођство Кине или да покушају да одбране своју водећу позицију.

Неколико дана касније је колумниста америчког листа The National Interest Марк Кац побројао пет знакова да су САД као империја на ивици пропасти и да се њихова хегемонија у свијету ближи крају.

Међу тих пет фактора је навео: неспособност Сједињених Држава да побједе у великим и продуженим војним операцијама какве су водиле у Авганистану и Ираку.

У мају је Самир Сол, историчар и предавач на Универзитету у Монтреалу, оцијенио да се данас већ може говорити о формирању триполарног свијета јер Сједињене Државе нису у стању да се истовремено такмиче са Русијом и Кином.

Поготово што је Кина већ поодавно постала „мотор свјетске економије“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар