Главно Федерација/БиХ

Тужилаштво БиХ подигло нове оптужнице против Мехмедагића, Цикотића и Друшкића

НАКОН ВРАЋАЊА ПРЕДМЕТА У „ФАЗУ ИСТРАГЕ“ – ОБАВЉЕНЕ „ДОДАТНЕ ИСТРАЖНЕ РАДЊЕ“
  • Ријеч је о новој оптужници у афери „Безбједносне провјере“ коју је крајем прошле године одбио да потврди Суд БиХ

ТУЖИЛАШТВО БиХ подигло је данас нове оптужнице против Османа Мехмедагића, директора Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА), Селме Цикотића, министра безбједности у Савјету министара и Муриза Друшкића, савјетника директора ОБА, потврђено је за бањалучке „Независне новине“.

Тужилаштво је након враћања предмета у фазу истраге у предмету против Мехмедагића, Цикотића и Друшкића предузело додатне истражне радње, након чега је поново подигло оптужницу против наведених, те исту упутило Суду Босне и Херцеговине.

Ријеч је о новој оптужници у афери „Безбједносне провјере“ коју је крајем прошле године одбио да потврди Суд БиХ.

Тужилаштво БиХ Мехмедагића, Цикотића и Друшкића, који је, осим функције савјетника генералног директора ОБА, и члан Комисије Савјета министара за одлучивање по жалбама у предметима безбједносних провјера, терети да су починили кривично дјело злоупотреба положаја или овлаштења.

Они су оптужени у афери која се односи на малверзације у вези с именовањем чланова Комисије за другостепено рјешавање поступка безбједносних провјера за полицијске и државне службенике.

Ово је нова оптужница против Мехмедагића, а оптуженој тројци стављено је на терет кривично дјело злоупотреба положаја или овлаштења у вези с незаконитим именовањем и учествовањем у раду Другостепене комисије, што је изазвало стварање опште правне несигурности за поступање у предметима безбједносних провјера.

Истрага је покренута на основу кривичне пријаве коју су поднијели поједини полицијски и државни службеници Агенције за истраге и заштиту (СИПА) БиХ и Тужилаштва БиХ.

Мехмедагићу се већ суди у Суду БиХ у афери „БХ пошта“ због незаконитог изузимања видео-снимка из ове институције.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар