Glavno Svijet Federacija/BiH

U BiH će biti deportovano 500 njenih državljana koji su se borili za Islamsku državu

DOSAD SE OPERISALO SA 300 JER NISU BILI URAČUNATI ONI KOJI SU IZ EU OTIŠLI NA RATIŠTE
  • Operativno tijelo Saveta ministara BiH, koje nikada nije utvrdilo ni koje su mu nadležnosti, nema jasan plan gdje i kako ova lica smjestiti nakon deportacije

DO 500 državljana BiH, koji se sumnjiče da su se u Siriji borili za terorističku organizaciju „Islamska država“, nalazi se u zarobljeništvu.

A podaci pojedinih bezbjednosnih agencija govorili su da je riječ o samo 300, piše današnji sarajevski „Dnevni avaz“.

Brojka je veća zato što institucije BiH, koje još nisu utvrdile ni šta će da preduzmu sa zarobljenim državljanima, uopšte nisu računale na građane koji su u Siriju i Irak otišli iz drugih država Evrope, a ne samo BiH.

BiH očigledno nije računala na stotine koji su iz Austrije, Belgije, Švedske, Švajcarske i drugih evropskih zemalja otišli u Siriju, a imaju državljanstvo BiH, piše list.

Oni se tretiraju kao državljani BiH, što su utvrdile i strane agencije, i zbog toga moraju da budu izručeni BiH, bez obzira na to odakle su otišli na sirijsko ratište.

U zarobljeništvu je i na stotine žena i djece, a za supruge ISIL-ovaca, među kojima su i brojne udovice, utvrđuje se njihova uloga u sukobima.

Totalna je nepoznanica kada će državljani BiH biti deportovani, a za sada je to jedino urađeno u slučaju Ibre Ćufurovića iz Velike Kladuše.

Operativno tijelo Savjeta ministara u tehničkom mandatu, koje nikada nije utvrdilo ni koje su mu nadležnosti, prema izvorima lista, za sada nema jasan plan gdje i kako ova lica smjestiti nakon deportacije.

(Srna)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar