Главно Свијет

У Конгресу САД изгласано пооштравање санкција против Сјеверног тока 2 и другог крака Турског тока

У ФОРМИ АМАНДМАНА КОЈИ ЈЕ УГРАЂЕН – ИАКО ЈЕ ТУ СТРАНО ТИЈЕЛО - У НАЦРТ ЗАКОНА О ВОЈНОМ БУЏЕТУ ЗА 2021.

ПРЕДСТАВНИЧКИ (доњи) дом Конгреса САД у једногласно је одобрио амандман којим се пооштравају санкције против гасовода Сјеверни ток 2 и другог крака Турског тока. Оног који би – по изласку испод површине Црног мора – ишао преко територија Бугарске, Србије и Мађарске. И имао одвојак за Републику Српску и БиХ.

Као што су уобичајили посљедњих година, амерички конгресмени су свој амандман уградили у нацрту закона о одбрамбеном буџету САД за наредну фискалну годину (почиње 1. октобра).

Амандман – који још треба да буде одобрен у Сенату САД и добије потпис Доналда Трампа – усмјерен је на пооштравање постојећих санкција против руских гасовода Сјеверни ток 2 и Турски ток.

Предвиђа увођење ограничења страним лицима (правним и физичким) која `значајно доприносе продаји, закупу или ангажовању бродова за полагање цијеви за Сјеверни ток 2 и Турски ток.

Трамп је крајем децембра прошле године потписао закон о војном буџету за текућу фискалну годину који обавезује његову администрацију да уведе санкције против оба гасовода.

Државни секретар САД Мајк Помпео изјавио је да су САД утврдиле препоруке усклађене са законом о санкцијама против Русије уперене против оба гасовода.

Влада Ангеле Меркел је тим поводом објавила да неће промијенити став према Сјеверном току 2.

Њемачки министар спољних послова Хајко Мас потврдио је тај став и изјавио да Берлин жели да буду обновљени стратешки односи између Европске уније и Русије.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар