Главно Свијет

Управни одбор PIC подржао Инцка и `подијелио задатке` институцијама БиХ

ТРАЖИ И УКИДАЊЕ „РЕСТРИКТИВНИХ МЈЕРА КОЈЕ ПРОИЗВОЉНО ОГРАНИЧАВАЈУ КРЕТАЊЕ МИГРАНАТА“
  • Чланови Управног одбора сматрају да ентитети немају право на отцјепљење од БиХ и да они правно постоје само на основу Устава БиХ, који је саставни дио Општег оквирног споразума за мир, као и да су одлуке Уставног суда БиХ коначне и обавезујуће
  • Политички директори земаља чланица Управног одбора Савјета за спровођење мира позвали су власти у БиХ да без одгађања усвоје и спроведу акциони план од 14 кључних приоритета из мишљења Европске комисије, те побољшају сарадњу и координацију на сузбијању пандемије вируса корона и њених социоекономских посљедица

УПРАВНИ одбор Савјета за спровођење мира (PIC) исказао је подршку високом представнику у обезбјеђењу пуног поштовања Општег оквирног споразума за мир у БиХ и спровођењу његовог мандата у складу с Анексом 10 и одговарајућим резолуцијама Савјета безбједности УН.

„Управни одбор је подвукао да међународна заједница и даље задржава потребне инструменте за обезбјеђење спровођења Општег оквирног споразума за мир. Нагласио је потребу за пуном примјеном програма пет плус два, што је и даље услов за затварање Канцеларије високог представника“, наводи се у саопштењу.

Управни одбор наводи да све стране у БиХ имају обавезу да у потпуности поштују Дејтонски мировни споразум, све његове анексе и одлуке високог представника.

Чланови Управног одбора сматрају да ентитети немају право на отцјепљење од БиХ и да они правно постоје само на основу Устава БиХ, који је саставни дио Општег оквирног споразума за мир, као и да су одлуке Уставног суда БиХ коначне и обавезујуће, наводи се у саопштењу.

Позвали су власти у БиХ да крену ка реформама које се односе на владавину права и борбу против корупције, које су кључни дио процеса приступања ЕУ, те да су правосудне реформе кључни приоритет, наводи се у саопштењу.

Политички директори земаља чланица Управног одбора Савјета за спровођење мира позвали су власти у БиХ да без одгађања усвоје и спроведу акциони план од 14 кључних приоритета из мишљења Европске комисије, те побољшају сарадњу и координацију на сузбијању пандемије вируса корона и њених социоекономских посљедица, наводи се у коминикеу.

Управни одбор је поручио да је неопходно повећати капацитете за тестирање и праћење контаката заражених лица да би се успорило ширење вируса корона, саопштено је из ОХР-а.

Чланови PIC поручили су и да је неопходно што прије именовати нову владу Федерације БиХ, као и владе Херцеговачко-неретванског и Ливањског кантона.

Поздрављено је недавно усвајање ревидиране стратегије за ратне злочине и позитиван одјек заједничке изјаве Предсједништва БиХ поводом 25 година од Дејтонског мировног споразума, у којој је наглашена важност јачања помирења, мира и међусобног поштовања.

Сматрају да би требало предузети конкретне кораке, почевши од највиших политичких нивоа ка помирењу у БиХ, укључујући заједничке комеморације.

Чланови Управног одбора нагласили су и потребу измјена и допуна Закона о Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС) ради успостављања темељног поступка провјере имовине с циљем бољег рјешавања сукоба интереса и других питања повезаних с интегритетом, јачањем независности, интегритета и одговорности судија, тужилаца и чланова ВСТС-а, те да би се омогућио правни лијек против одлука Савјета, наводи се у коминикеу.

Као приоритете за политичке и институционалне лидере у БиХ, Управни одбор је истакао и постизање споразума о изборној реформи којим ће се узети у обзир одлуке Уставног суда БиХ, те одлука из предмета Сејдић-Финци и сродне одлуке Европског суда за људска права, које још нису спроведене, неке и више од 10 година.

Политички директори су похвалили усвајање амандмана, у јулу ове године, којима је омогућено одржавање избора у Мостару, те су апеловали да грађани Мостара изађу на изборе, придржавајући се епидемиолошких мјера.

Управни одбор је поздравио оцјене Централне изборне комисије БиХ у вези са спровођењем и резултатима локалних избора одржаних 15. новембра у БиХ.

Политички директори земаља чланица Управног одбора позвали су политичке и институционалне лидере у БиХ да обезбиједе ефикасну сарадњу између свих нивоа власти у БиХ, као и да обезбиједе довољне ресурсе за управљање миграцијама и безбједност граница.

У саопштењу се наводи да су чланови Управног одбора поручили да морају бити укинуте рестриктивне мјере које произвољно ограничавају кретање миграната.

Политички директори су се договорили да наредни састанак буде одржан 1. и 2. јуна идуће године.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар