Главно Скупштина РС

Уставни суд РС одбио иницијативу опозиције оцјени уставност хитног доношења буџета

УКАЗАНО ДА ЈЕ БИЛА ОСПОРЕНА ПОТРЕБА ДОНОШЕЊА БУЏЕТА ПО СКРАЋЕНОМ ПОСТУПКУ

УСТАВНИ суд Републике Српске није прихватио иницијативу опозиције за покретање поступка за оцјењивање уставности поступка доношења буџета Републике Српске за 2017. годину, објављено је у „Службеном гласнику Републике Српске“.

У одговору Народне скупштине Републике Српске наводи се да иницијатива не поставља питања уставноправног, него превасходно процесног карактера, те као таква не даје могућност да се на одговарајући начин оцјењује у уставносудском поступку, због чега се предлаже да је суд не прихвати.

У одговору се даље истиче да је чланом 227 Пословника Народне скупштине прописано да се на акте из члана 224 и 226 примјењују одредбе овог пословника о поступку за доношење закона, то јест, на доношење других аката међу којима је буџет, као и да Устав Републике Српске не садржи детаљне одредбе о самом поступку доношења закона, других прописа и општих аката, већ даје овлашћење Народној скупштини да то питање аутономно уреди својим актом, те указује на одлуку Суда у предмету Y-5/16 од 30. новембра 2016. године.

Даваоци иницијативе у суштини изражавају своје неслагање са наведеним разлозима за доношење буџета по хитном поступку, а није у надлежности Уставног суда да оцјењује уставност поступка доношењем буџета у односу на одредбе поменутог пословника.

Према мишљењу давалаца иницијативе, поступак доношења буџета Републике српске за 2017. годину по хитном поступку спроведен је супротно одредбама члана 221, 224, 225 и 227 Пословника Народне скупштине, а тиме и члана 78 Устава Републике Српске.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар