Главно Свијет

„Вечерњи лист“: Кривокапић жели да отвори питање разграничења поводом Превлаке

НАРЕДНИХ ДАНА У ПОДГОРИЦУ СТИЖЕ ШЕФ ХРВАТСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ ГОРДАН ГРЛИЋ РОДМАН
  • Загребачки лист објавио да је предсједник Владе Црне Горе незадовољан протоколом из 202-ге о привременој граници и да сматра да предмет преговора треба да буду и копнена и морска граница

ЦРНОГОРСКИ премијер Здравко Кривокапић отворио је питање разграничења с Хрватском и устврдио да проблем није само црта разграничења на мору, већ и разграничење на копну по којем Превлака, по протоколу потписаном 2002. године, припада Хрватској, пише у загребачки „Вечерњи лист“.

За Хрватску је стање на јужним границама јасно – полуострво Превлака је хрватско, а око линије разграничења на мору треба се договорити и то или билатерално или на Међународном суду у Хагу, наводи тај лист.

Кривокапић је рекао да црногорска влада намјерава да оснује комисију која ће, у договору с хрватском страном, покушати да ријеши тај проблем.

Из хрватског Министарства вањских и европских послова одговарају да постоји формално успостављено међудржавно повјеренство, свака држава има своје, али ако они нешто мијењају, то је њихова ствар.

Хрватска, у сваком случају, остаје отворена за разговоре. Иначе, хрватски министар спољних послова Гордан Грлић Радман одлази пред крај седмице у посјету Црној Гори, али за сада нема информација да ће граница бити једна од тема, иако ју је црногорска страна поново отворила у контексту преговора с ЕУ и става Уније да „више не жели увозити граничне проблеме“.

Генеза разграничења сеже у 2002. кад су, након одласка снага УНМОП-а, посматрачке мисије на Превлаци, двије стране потписале привремени протокол о граници који је и данас на снази.

Кривокапић је незадовољан протоколом јер се у тексту каже да је копнена граница де факто ријешена, док се о морској треба разговарати и дефинитивно је утврдити. Црна Гора пак сматра да су предмет спора и копнена и морска граница, објавио је „Вечерњи лист“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар