Glavno Svijet

VMRO-DPMNE: Režim pokušava da sakrije tragove koji vode ka Zaevu

„ODLOŽENO HAPŠENJE JANEV JE IZLAZNI PLAN ZA IZIGRAVANJE ODGOVORNOSTI PREMIJERA“
  • Zakon očito ne važi niti za Zoki Poki, niti za Kiki, Friki i Šeki, niti za Kostadinova i ostale umiješane u milionske pronevjere i zloupotrebe Katice Janeve i nevladine organizacije Bojana Jovanovskog
  • „ Zoran Zaev je premijer Republike Makedonije, pod čijom direktnom ingerencijom se nalaze sve bezbjednosno-finansijske istražne službe koje su morale da znaju za ovaj milionski reket uziman od desetak biznismena koji je trajao godinama

NAJVEĆA opoziciona stranka u Sjevernoj Makedoniji VMRO-DPMNE komentarišući hapšenje šefice Specijalnog tužilaštva u toj zemlji Katice Janeve u slučaju „Reket“ saopštila je da institucije sistema pokušavaju da sakriju tragove koji vode do premijera Zorana Zaeva, prenosi portal a1on.

„Zakon očito ne važi niti za Zoki Poki, niti za Kiki, Friki i Šeki, niti za Kostadinova i ostale umiješane u milionske pronevjere i zloupotrebe Katice Janeve i nevladine organizacije Bojana Jovanovskog, Bokija 13“, ističu iz VMRO-DPMNE.

Kako oni smatraju, odloženo hapšenje Janeve predstavlja samo izlazni plan za izbjegavanje odgovornosti Zorana Zaeva.

„Zaev je premijer Republike Makedonije, pod čijom direktnom ingerencijom se nalaze sve bezbjednosno-finansijske istražne službe koje su morale da znaju za ovaj milionski reket uziman od desetak biznismena koji je trajao godinama“, objašnjava VMRO-DPMNE.

Prema njenom saopštenju, institucije sistema su tolerisale Janevu i njene izvršitelje Bokija 13 i Zorana Milevskog, a to ukazuje samo na jednoda je reket sprovođen u korist Zaeva.

VMRO-DPMNE smatra i da je potrebno hitno proširenje istrage ka Zaevu.

„Vladavina prava će postojati samo kada Zaev i njegovi saradnici budu odgovarali za kriminal“, navodi se u partijskom saopštenju.

Evropska komisija za sada je uzdržana i ne komentariše slučaj „Reket“ u Sjevernoj Makedoniji, nakon jučerašnje odluke o pritvaranju šefice Specijalnog tužilaštva Katice Janeve, poručila je pres služba EK za makedonsku novinsku agenciju MIA.

Ipak, Evropska komisija naglašava da od makedonske vlasti očekuje temeljnu istragu.

„Ne komentarišemo istrage u toku. EU podsjeća da je važno da se nastavi borba sa kriminalom na visokom nivou i da se uspostavi pravna odgovornost za bilo kakav kriminal“, navodi se u odgovoru Evropske komisije za MIA.

Izvori u Evropskoj komisiji, koja je odigrala značajnu ulogu u kreiranju Specijalnog tužilaštva u Sjevernoj Makedoniji tokom pregovora u Pržinu, kažu da pažljivo prate događaje u toj zemlji oko slučaja „Reket“ i da za sada nemaju jasnu sliku o tome šta se tačno događa.

„Situacija je veoma kompleksna i čekamo da dobijemo jasniju sliku i više informacija kako bismo mogli eventualno da komentarišemo“, kažu diplomate u Briselu.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar