Главно Федерација/БиХ

ВСТС позвао Тегелтију да због „страних партнера“ размисли о могућности оставке

ЗАТРАЖИО ОД ТУЖИЛШТВА БиХ ДА ИСПИТА НЕЗАКОНИТО СНИМАЊЕ ЧЛАНОВА САВЈЕТА

   Фото: СРНА

  • У другом од три усвојена закључка пише пише да се чланови ВСТС не могу изјаснити о одговорности Тегелтије на основу објављеног садржаја
  • Тегелтија у расправи обећао да ће „размислити“, а претходно као неистину одбацио тврдњу да је рекао да ће у случају његове смјене наступити немири

ВИСОКИ судски и тужилачки савјет (ВСТС) на хитној сједници утврдио је три закључка, а његови чланови нису се могли изјаснити о одговорности свог предсједника Милана Тегелтије.

Од њега је затражено да размотри могућност подношења оставке.

Сједница је заказана поводом објављеног аудиоснимка на којем наводно Тегелтија намјешта посао судије сестри бивше чланице ВСТС-а, након вишечасовне расправе, оптужби и тражења одговорности у виду подношења оставке Тегелтије, ВСТС је изгласао три закључка након што је сједница кратко била затворена за јавност.

У првом закључку, за који је гласало 13 чланова, наводи се да Тужилаштво БиХ треба да испита наводно незаконито снимање чланова ВСТС.

У другом пише да се чланови ВСТС-а не могу изјаснити о одговорности Тегелтије на основу објављеног садржаја.

Трећи закључак констатује да је дошло до нарушавања партнерства с међународним институцијама због посљедњих дешавања у ВСТС-у и због тога је затражено од Тегелтије да размотри могућност оставке.

За ово је било седам чланова ВСТС, а исто толико против.

За је гласао и лично Тегелтија.  

Пет чланова Савјета је претходно  затражило од Теглетије да из моралних разлога поднесе оставку.

На ванредној сједници се чуло и да је Тегелтија тврдио да га прислушкује и прати „одметнути дио ОБА“.

Узевши ријеч, Тегелтија је прво одговорио на нетачне тврдње. Па наставио:

Када је у питању ваш став о оставци, на крају ћу се осврнути на њу. Уз дужно поштовање свима, морам да кажем да сте чланови Савјета којем сам ја још предсједник. Мислим да мало ко у овом Савјету има право да мени држи моралне лекције. Слободно изнесите све што сам икада урадио погрешно у овом Савјету, реците ако сам од било кога од вас тражио нешто што је неморлано и незаконито. Знате да се моје учешће у именовању судија и тужилаца сводило на учешће на сједницама овог Вијећа, неке сам подржавао, неке нисам. Иза свих одлука које сте доносили, иако се са некима нисам слагао, чврсто сам стајао и нисам их доводио у питање“.

Нагласио је да је неистина да је  рекао да ће у случају његове смјене наступити немири.

Тегелтија је сам позвао да се сачини приједлог закључака и стави на усвајање.

Одбацио је захтјев да буде изузет из одлучивања, указавши да се не води поступак против њега, него је расправа о актуелној ситуацији коју је сам тражио и у којој има право да равноправно учествује.

Поручио је да ће – уколико  закључак буде да да оставкуо томе размислити.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар