Главно РС и матица

Вучић: Аљбин Курти би да неко ће натера Србију да призна Косово*

КУРТИ: ПОКЛОНИО САМ ВУЧИЋУ КЊИГЕ О ТРИ ГЕНОЦИДА СРБИЈЕ, АЛИ НЕ ГОВОРИМ ДА СУ СРБИ ГЕНОЦИДНИ
  • Александар ВУЧИЋ: „Мислио сам да не може горе, а данас сам се уверио да има и горе. Курти није хтео да прихвати ни тачку о уздржавању од акција које би потенцијално угрозиле ситуацију на терену… Мислим да је њихова стратегија да се све у потпуности обесмисли и на крају прекину преговори
  • Аљбин КУРТИ: Нисам одбио да прихватим декларацију о уздржавању од акција које би угрозиле безбедност на терену. То је (Вучићева) лаж. Тражили смо да се уврсте и речи ‘мир и стабилност’, а не само безбедност. Разлог зашто немамо заједнички став јесте то што је српска страна одбила израз ‘суочавање са прошлошћу’

СПЕЦИЈАЛНИ изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак признао је на крају сусрета председника Србије Александра Вучића и премијера Косова Аљбина Куртија у Бриселу 19. јула да је атмосфера била напета.

„Састанак је био тежак и показао је врло различите приступе према нормализацији односа између Косова и Србије. Као последица тога, данас смо постигли врло мали напредак. Разговарано је о неколико конкретних предлога, али једини исход који данас могу извести је да ће се дијалог наставити“, изјавио је Лајчак.

Он је потврдио да ће се крајем августа састати преговарачке екипе, а да ће наредни сусрет лидера бити одржан у септембру.

Курти је оценио да се атмосфера није разликовала од претходног састанка, који је одржан 15. јуна. Он је негирао Вучићеве наводе да је одбио да прихвати декларацију у којој ће се стране обавезати на уздржавање од акција које би угрозиле безбедност на терену.

Ово је лаж. Он [Вучић] лаже, јер ми смо тражили да се уврсте и речи ‘мир и стабилност’, а не само безбедност. Разлог зашто немамо заједнички став јесте то што је српска страна одбила израз ‘суочавање са прошлошћу’, иако је то прихватила европска страна. Ту је проблем“, изјавио је Курти, оценивши да председник Србије „лично доживљава проблем суочавања са прошлошћу“.

Он је признао да је пред Вучићем говорио о геноцидима над Албанцима, али је прецизирао да никад није говорио о Србима као о геноцидном народу.

Ово [1998-1999.] није први злочин и први геноцид. Имамо дугу историју где је Србија као држава чинила геноцид, не Срби. Ја никада нисам рекао да су Срби геноцидан народ. Кажем да је Србија, као држава, извршила геноцид. Институционално вођство државе Србије јесте одговорно за геноцид“, изјавио је Курти.

С тим у вези је поменуо да је један од три правна саветника Војислава Шешеља током његовог суђења пред Хашким трибуналом био управо Александар Вучић.

Навео је да је на састанку поклонио председнику Србије три књиге о злочинима Србије према Албанцима, а да је од београдског саговорника „као поклон добио само увреде“.

Он је истакао да ће се косовска влада побринути да сви грађани Косова остваре своја права, те да је против било каквог насиља над њима, „поготово према мањинама“.

Претходно је Вучић изразио незадовољство сусретом са Куртијем у Бриселу.

Мислио сам да не може горе, а данас сам се уверио да има и горе,“ казао је Вучић, додајући да Курти није хтео да прихвати неке од тачака „посебно о уздржавању од акција које би потенцијално угрозиле ситуацију на терену“.

Он је рекао да су добили предлоге ЕУ који су усаглашавани са главним преговарачима и Србија се, по његовим речима, у потпуности сагласила са свим што је ЕУ предложила.

Према њему, радило се о тексту од три тачке о интензивирању заједничких напоре на идентификовању остатака несталих особа, затим уздржавању од акција које би потенцијално дестабилизовале ситуацију на терену и да се једном месечно састају главни преговарачи ради припреме састанака на високом нивоу.

„Србија их је у потпуности прихватила без иједне замерке. Све смо прихватили. Албанци нису хтели да прихвате те тачке. Посебно је интересантно да нису желели да прихвате другу тачку а то је уздржавање од акција које би могле потенцијално да угрозе ситуацију на терену“, изјавио је Вучић и додао да је косовска страна оптуживала Србију за три геноцида, од 19. века, када је стекла независност.

Он је навео да је забринутији након овог састанка.

Рекао је да је предао листу од 80 инцидената против грађана српске националности те да је до јула било више инцидената него у току целе претходне године.

То јасно говори да нове приштинске власти желе атмосферу у којој би Срби били угрожени“, изјавио је председник Србије.

Он је оценио да косовска страна има стратегију да „обесмисли“ дијалог како би се он потпуно прекинуо.

Ово су све ситни и тактички потези и мислим да је стратегија да се у потпуности обесмисле и на крају прекину преговори, а да се, у међувремену, нешто догоди што у овом тренутку нисам у стању да сагледам. Не видим шта је то што би њима ишло у прилог и могли да ураде, али очигледно они нису озбиљни о дијалогу“, оценио је председник Србије.

Он је рекао да је веома забринут за процес, али инсистира да је београдска страна спремна за дијалог.

Све се своди на једно те исто. Неко ће да натера Србију да призна Косово, казао је Вучић.

https://www.slobodnaevropa.org/a/vucic-kurti-brisel-dijalog/31364852.html

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар