Главно РС и матица

Вучић: Бошњацима поручујем да ће у Србији увек бити безбедни – ово је и њихова земља

ИЗ ПАНЧЕВА ПОЗВАО ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ ДА ИЗАЂУ НА РЕФЕРЕНДУМ О УСТАВНИМА ПРОМЈЕНАМА
  • Позвао Србе да воде рачуна о својим комшијама и пријатељима Бошњацима, као и Бошњаке да воде рачуна о Србима. Навео да су му „у Сјеници припадници ВОА и БИА говорили да не сједа у један или други ресторан јер се ту пјевају пјесме Насеру Орићу или неке друге“, али да он сматра да „није гријех ако је негдје отишао да поједе зељаницу или ћевапе“
  • Нагласио да је Србија увек спремна за дијалог са Приштином:  „Међутим, Курти је рекао да може дијалог, али да у центру буде међусобно признање. Пошто сам схватио да не разуме о чему говори, рекао је да су на чистом европском путу и да ће тражити пријем у ЕУ, а да је Србија чланица Евроазијског савеза. Он не разуме шта је потписати споразум, а шта бити члан

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић поручио је Бошњацима да ће у Србији бити увијек безбједни и да је ово њихова земља, а да је на надлежним органима да предузму одговарајуће мјере против полицајаца који су у Прибоју певали песме којима се прети припадницима других народа.

– Бошњацима у Србији кажем да је ово њихова земља и то говорим овде у Панчеву као што сам говорио у Сјеници или Тутину, једнако колико и моја и једнако колико и свих нас и биће апсолутно безбедни и заштићени – поручио је Вучић одговарајући на питање да ли се Бошњаци могу осећати безбједно и каква ће бити реакција државе послије снимка који се појавио на друштвеним мрежама, а на коме се виде полицајци у Прибоју који пјевају пјесму у којој величају злочине у Сребреници.

Вучић је истакао да нико не може да мисли да је добро и паметно да се вријеђају или да се пријети припадницима других народа подсјећањем на убиства невиних људи, као и да не постоји човјек који то може да оправда.

Он је рекао да је тај снимак видио у регионалним медијима, који, како је примјетио, недвосмислено из Србије не желе да емитују било шта што би било лијепо, ћуте о економским резултатима или величанственом дочеку Нове године у Београду, а подижу негативне теме.

Вучић је додао и да је боље да не коментарише писање хрватских медија о овоме, али је истакао да Срби и Бошњаци једни без других не могу ни да живе ни да опстану.

– Што пре то схватимо боље и за једне и за друге. Прочитао сам на стотине реакција после тога што се догодило у Прибоју и те реакције нису на понос никоме као ни иницијални догађаји. Мржња с једне стране изазива још већу мржњу са друге стране и то никоме није донело добро – поручио је Вучић.

Он је позвао све људе да воде рачуна о својим комшијама и пријатељима Бошњацима, као и Бошњаке да воде рачуна о Србима.

Каже да су му „у Сјеници припадници ВОА и БИА говорили да не сједа у један или други ресторан јер се ту пјевају пјесме Насеру Орићу или неке друге“, али да он сматра да „није гријех ако је негдје отишао да поједе зељаницу или ћевапе“.

– За нас је једини избор мир – рекао је Вучић и навео да је данас добио писма и Бошњака и Срба и да моли и једне и друге да разумију да српска држава неће дозволити било какве сукобе, немире, инциденте или угрожавање безбједности било кога.

– Понављам, моја порука Бошњацима – ово је њихова земља као и наша и они у њој морају да се осећају као свој на своме, а уверен сам да ће надлежни органи у складу са законом предузети одређене мере – закључио је Вучић.

Србија увијек спремна за дијалог, али без диктата

– Србија је увек за дијалог спремна, али дијалог без условљавања и без диктата и наредби за српску страну – поручио је Вучић.

На питање какав је став Београда по питању будућности дијалога са Приштином и да ли је реално очекивати да се заврши до краја ове године, рекао је да је Србија увек спремна за дијалог:

-Међутим, приметили сте две ствари ко је пажљиво и на озбиљан начин читао изјаве Аљбина Куртија. Прво, рекао је да може дијалог наравно, али да у центру буде међусобно признање. То је била тачка један. Пошто сам схватио да не разуме о чему говори, рекао је да су на чистом европском путу и да ће тражити пријем у ЕУ, а да је Србија чланица Евроазијског савеза. Он не разуме шта је потписати споразум, а шта бити члан – објаснио је он.

Вучић је изразио увјерење да је до тог закључка Курти вјероватно дошао читајући поједине западне медије.

– Србија се налази на европском путу и има веома добре односе са свим својим пријатељима у свету , Русијом, Кином, Индијом, и наставиће да их чува, гаји и баштини – нагласио је он.

Вучић је указао да је „предстојећи референдум прилика да покажемо да смо опредељени за европске вредности“.

– А то је пре свега да грађани разумеју да ће професионалци сами бирати судије и тужиоце без мешања политике. То је важна порука да се Србија мења – закључио је он.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар