Главно РС и матица

Вучић и Ердоган разговарали са Комшићем, Додиком и Џаферовићем

ПОСЛИЈЕ САМИТА СРБИЈА-БиХ-ТУРСКА УЧЕСНИЦИ КРЕНУЛИ НА СТАРТ РАДОВА НА АУТОПУТУ БЕОГРАД-САРАЈЕВО
  • Реџеп Тајип ЕРДОГАН: „Трилатерални састанак Турске, Србије и БиХ дуго није одржан. Ми ћемо отпочети пројекат ауто-пута Београд-Сарајево. То ће бити мост мира, који це повезивати срца народа“
  • Најављена изградња индустријске зоне код Београда са 16 турских компанија

У БЕОГРАДУ је почео трилатерални самит Србије, Турске и Босне и Херцеговине, а председник Србије Александар Вучић је домаћин предсједнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану и члановима Предсједништва БиХ, Жељку Комшићу, Милораду Додику и Шефику Џаферовићу.

Вучић је, уочи почетка састанка, у Палати Србија, дочекао лидере БиХ и предсједника Турске.

Предсједник Србије је јуче, послије билатералног састанка с Ердоганом рекао да је главни политички циљ двије земље мир на Балкану.

Ердоган је такође, у сусрет трилатерали, истакао да његова земља игра и наставиће да игра конструктивну улогу у циљу стабилности и добробити Балкана.

„Одржаћемо трилатерални састанак Турске, Србије и БиХ који дуго није одржан. Ми ћемо отпочети пројекат ауто-пута Београд-Сарајево. То ће бити мост мира, који це повезивати срца народа“, рекао је Ердоган.

Након састанка трилатерале, двојица предсједника, као и чланови Председништва БиХ одлазе у Кузмин гдје ће присуствовати свечаном обиљежавању почетка радова на изградњи ауто-пута Београд-Сарајево.

Будући ауто-пут градиће се у два правца: Бијељина-Сремска Рача (граница са БиХ)-Кузмин и Пожега-Котроман (граница са БиХ).

Првог дана посјете, након састанка двојице предсједника, одржана је сједница Високог савјета за сарадњу Србије и Турске, а размијењено је и потписано девет споразума измеду двије државе.

Званични дио првог дана посјете завршен је Српско-турским пословним форумом на коме је учествовало више од 200 привредника из Турске, а на коме је најављена изградња индустријске зоне код Београда са 16 турских компанија.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар