Glavno RS i matica

Vučić i Hoti u Briselu počinju pregovore dva dana nakon video-samita

PORTPAROL EVROPSKE KOMISIJE PETER STANO: DOMAĆIN ĆE BITI BOREL, A POSREDNIK - LAJČAK
  • Naglasio da će biti obnovljena rasprava i rad na postizanju sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova* po svim otvorenim pitanjima

PREDSJEDNIK  Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova* Avdulah Hoti sastaće se u nedjelju 12. jula u Briselu, najavio je danas portparol Evropske komisije Peter Stano.

Stano je rekao da je to nastavak dijaloga na visokom nivou uz posredovanje EU i prvi sastanak od novembra 2018.

Domaćin sastanka je visoki predstavnik EU Žozep Borel, a posrednik u pregovorima specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, rekao je Stano.

Na sastanku će, dodao je, biti obnovljena rasprava i rad na postizanju sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova* po svim otvorenim pitanjima.

Nastavak dijaloga zakazan je dva dana poslije virtuelnog samita kojem su u petak 10. jula domaćini francuski predsednik Emanuel Makron i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Odgovarajući na pitanja novinara Stano je danas rekao da nije slučajno što se dijalog Beograda i Prištine obnavlja dva dana poslije virtuelnog francusko-nemačkog samita jer je to „logičan slijed događaja“.

„Sve što činimo kao EU i kao zemlje članice činiće se sa zajedničkim ciljem da se pokrene dijalog. Nije koincidencija što se dijalog nastavlja u nedjelju, poslije virutuelnog samita sa liderima Francuske, NJemačke i EU“, rekao je.

On je dodao da su u pitanju „komplemnetarni događaji, dio procesa koji pokazuje podršku EU i njenu želju da olakša taj proces“.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar