Главно РС и матица

Вучић: Очекујем да ће посета Русији проћи у доброј вери

НА ФОРУМУ МЛАДИХ ЛИДЕРА У НОВОМ САДУ: АЛЕКСАНДАР ОБРАДОВИЋ ЈЕ ЛАЖНИ УЗБУЊИВАЧ
  • Предсједник Србије рекао у Новом Саду након наступа на Регионалном форуму младих лидера: „У Москву иде велика и озбиљна делегација из Србије. Русија нема ниједан разлог да не верује у пријатељство Србије, али и Србија у пријатељство Русије
  • Осврнуо се и на приговоре да се `мини Шенгеном` прави Велика Србија и(ли) Велика Албанија, рекавши: „Узалуд се Рама уби објашњавајући да не прави Велику Србију
  • Вучић најавио да ће у оквиру новог инвестиционог плана држава издвојити 500 милиона евра у наредне четири године за младе брачне парове у Србији
  • Говорећи о одласку становништва, рекао да у Србији нема више од 6,5 милиона становника, на Косову не више од 1,2 милиона, а у Хрватској не више од 3,2 милиона

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас у Новом Саду да је Александар Обрадовић, који је јавно изнео податке о пословима фабрике „Крушик“, „лажни узбуњивач“ јер податке није изнио надлежним органима и позвао га да их достави тужилаштву.

„Ја га молим да то учиништо пре, само дајте тужилаштву све податке, пошто много знате, дајте све и о вама и  госпођи мами, све што знате и имате, дајте тужилаштву. Ко бога Вас молим!“,рекао је Вучић у Новом Саду, послије учешћа на Регионалном форуму младих лидера.

Он је поручио Обрадовићу да не зове њега да чује податке, јер он није тужилац, нити је „расположен за то друштво“ јер „господин и госпођа мама имају изгледа много боље друштво него што је он“ Вучић, а то су „овај Црногорац и слични“.

По ријечима предсједника, Обрадовићева је обавеза, а не жеља, да тужиоцу достави податке јер би неко могао да га пита: „Што кријеш те материјале, што кријеш те доказе?“.

„Понуди тужиоцу, а немој да учествујеш у прикривању кривичног дела!“, поручио је Вучић узбуњивачу.

Жао ми је Синише Малог, шта ћу му ја, говорио сам му да поцепа докторат

Предсједник Вучић изјавио је данас да је одлука о докторату министра Синише Малог донијета под „политичко-физичким“ притиском, али да се он „не клања политикантским одлукама“ и да му је најважније што Мали „одлично ради свој посао“.

„Па видели сте како је онај студент од 31 године рекао да одлуке не би било да они нису упали у Рекотарат (Београдског универзитета), само их треба пажљиво слушати“, рекао је Вучић у Новом Саду, после учешћа на Регионалном форуму младих лидера.

„Мали мора да плати и политичку цену, а видећемо шта и како у будућности и због тога што није умео добро да процени, а и због тога што, право да вам кажем, када сте могли пре три месеца да покажете целој Србији да вас баш брига и да поцепате тај докторат, тада то нисте урадили. Сада да га цепате бесмислено је и никаквог смисла нема“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да мисли да Мали „одлично ради свој посао“ и „то је оно што га занима“, наводећи да јавне финансије Србије „никад у савременој историји“ нису биле боље уређене.

По његовим ријечима, „оваквим лажним аферама“ опозиција само руши свој рејтинг који је сада испод шест одсто.

„Жао ми је Синише. Видим да га је то много погодило, шта ћу му ја! Ја сам му одавно саветовао да то поцепа и да пред свима поново полаже и да напише нови рад, да позове све људе да чују. ‘Не, не ја сам се борио, много сам труда уложио’. И ево ти сад!“, препричао је Вучић шта је говорио министру.

За младе брачне парове у Србији 500 милиона евра у наредне четири године

Предсједник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће у оквиру новог инвестиционог плана држава издвојити 500 милиона евра у наредне четири године за младе брачне парове у Србији.

Обраћајући се новинарима у Новом Саду, гдје је учествовао на 4. Регионалном форуму младих лидера, Вучић је казао да ће држава настојати да младима омогући да добију јефтине станове по најповољнијим условима и да им омогући послове који ће, како је рекао, бити све плаћенији из године у годину.

„У новом инвестицоном плану издвојићемо 500 милиона евра у наредне четири године за младе брачне парове, то је износ без преседана у нашој историји. Желимо да млади остану у Србији, да разумеју своју огромну улогу за развој Србије и да нам помогну јер само тако можемо да се такмичимо у региону и свету“, казао је предсједник Србије.

По његовим ријечима, људи из Србије „више одлазе због атмосфере јер нису сигурни каква ће бити будућност овде, него трбухом за крухом“.

„Зато су регионалне иницијативе од кључног значаја. Борићемо се за ‘мини Шенген’ без обзира што ће противника бити много, укључујући и оне који су навикли да се играју са земљама региона као са луткама на повоцу, не ретко нас свађајући наводећи да су ови други нешто говорили против нас“, додао је Вучић.

Очекујем да ће посета Русији проћи у доброј вери

Предсједник Александар Вучић рекао је данас у Новом Саду да у посјету Русији иде велика и озбиљна делегација из Србије и да се нада да ће протећи у „доброј вери“.

Он је навео да Русија нема ниједан разлог да не вјерује у пријатељство Србије, али и Србија у пријатељство Русије.

„Србија је једина земља која није увела никакве санкције Руској Федерацији, Србија је једина земља која нигде није гласала против интереса Руске Федерације“, рекао је Вучић и додао да редовне војне вјежбе Србије и Русије показују блискост две државе.

Посјета предсједника Србије Александра Вучића планирана је за 4. децембар, а он је раније изјавио је за њемачки лист Шпигл да не размишља о отказивању посјете Русији због избијања „руске шпијунске афере“.

Путинов портпарол Дмитриј Песков рекао је да се у Кремљу радују посјети Вучића уз наду да ништа неће бацити сјенку на њу.

Оружје нисмо извезли у Украјину, Русе смо обавестили да је могућ реекспорт

Вучић је поновио да Србија није извозила минобацачке гранате у Украјину, већ да је крајњи корисник била компанија „Натан“ из Пољске, али је додао да је БИА обавестила руске безбједносне службе као „пријатељске“ да постоји „основ сумње“ да је могућ реекспорт тих граната у Украјину.

Коментаришући нове оптужбе Драгана Ђиласа и Маринике Тепић о извозу наоружања у Украјину, које је наводно потом коришћено у сукобима с проруским снагама у Доњецку и Луганску, Вучић је у изјави у Новом Саду оцијенио да су представници Странке слободе и правде тиме хтјели да „додатно отежају наш однос са Русијом“.

„Ноћас, као и први пут кад сам видео поруке наших политичких противника који су желели да нанесу огромну штету Србији, запитао сам се да ли је могуће да неки људи то раде. Оптужили су нас да убијамо руску децу у Доњецку и Луганску тиме што држава зарађује паре продајући гранате Украјини. Шта је смисао тога, зашто желе од Русије да направе непријатеља Србије“, упитао је Вучић.

По његовим ријечима, извоз минобацачких граната у Пољску био је „чист као суза“ јер та држава није у сукобу ни са ким.

„Србија је све урадила по закону, на најбољи могући начин, ништа у Украјину нисмо извезли“, поновио је Вучић.

Оптужио је представнике странке ССП да нису приказали садржај документа на основу којег тврде да је Србија извозила минобацачке гранате у Украјину.

„Они су показали само једну осмину документа. Нама није било тешко да нађемо те документе, и они то имају, али су сакрили две странице где пише да је купац тражио 30.000 мина, а да је крајњи корисник ‘Natan.Co-Ltd.’ из Пољске“, казао је предсједник Србије.

Вучић је навео да је коначни резултат уговора да фирма „Техноремонт“ из Темерина „госпође маме лажног узбуњивача из Крушика и Петра Црногорца“ закључује посао извоза 23.500 минобацачких граната са том компанијом из Варшаве.

„Међутим, без обзира на то што је Пољска крајни корисник и што је све чисто као суза, БИА обавештава руску службу као пријатељску да имамо основ сумње да је могућ реекспорт за Украјину. Потом један од начелника БИА доводи на разговор лице из ‘Техноремонта’ и каже му: ‘Немојте да се играте па да извозите у Украјину и нарушавате пријатељске односе са Русијом'“, рекао је Вучић и нагласио да „о томе постоји и службена белешка“.

Покажимо грађанима региона да желимо да радимо заједно, уместо да се бијемо

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се регион испразнио јер људи, и то не више само млади, већ и они између 40 и 50 година, одлазе и да им треба, како би се то успорило и зауставило, понудити амбијент да „схвате да више у региону нећемо да се бијемо већ да желимо да радимо заједно“.

Он је, на Регионалном форуму младих лидера у Новом Саду, на којем су говорили и предсједници Сјеверне Македоније и Словеније, Стево Пендаровски и Борут Пахор, рекао да људи не одлазе зато што су гладни већ траже бољу будућност.

„Наш највећи проблем је што не успевамо да им понудимо срећну перспективу“, рекао је Вучић и истакао да то подразумијева бољу свеобухватну атмосферу у друштву.

Према његовим ријечима, то је резултат лоших политика у региону из прошлости „из којих не успевамо да изађемо“, јер се то види и у приговорима да се `мини Шенгеном` прави Велика Србија или Велика Албанија.

„Узалуд се Рама уби објашњавајући да не прави Велику Србију“, рекао је Вучић, наводећи да је јако поносан на иницијативу Сјеверне Македоније, Албаније и Србије.

Он је рекао да је људима на овом подручју проблем и самопоуздање јер мисле да „сунце туђег нега боље сија него домаће“ и кад се увере да није тако срамота их да се врате у своју државу.

„Видим ја да није свима у Европи драго због те иницијативе наше три земље, како смо се дрзнуили да сами нешто радимо. Када будемо показали свима да нисмо кретени и да смо у стању да седнемо за исти сто сами и договарамо се онда ћемо и народу вратити самопоуздање и веру грађанима да остану у својим држава и да имају будућност“, рекао је Вучић.

Он је, говорећи о одласку становништва, рекао да у Србији нема више од 6,5 милиона становника, на Косову не више од 1,2 милиона, а у Хрватској не више од 3,2 милиона.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар