Главно РС и матица

Вучић: Србија још важе – поново уводити или не уводити војни рок

НАГЛАСИО: АКО ГА УВЕДЕМО – НЕЋЕ ТРАЈАТИ ГОДИНУ ДАНА, ВЕЋ 4-6 МЕСЕЦИ

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

  • Александар ВУЧИЋ: „Тиме бисмо подигли нека места, демографске центре – Неготин, Прибој, Лозницу, где бисмо обнављали касарне, а ствари које су против су – трошкови, храна, мазут, опрема“
  • Министар одбране Небојша СТЕФАНОВИЋ: Тема редовног служења војног рока важна је за Србију. Намера државе је да се о њој расправља зрело и озбиљно у стручним круговима и да, наравно, грађани Србије дају своје мишљење. Војска је гарант стабилности и сигурности наше земље и што је Војска Србије јача, то је јача и Србија

АКО буде поново уведен, војни рок неће трајати годину дана, рекао је Александар Вучић.

Предсједник Србије је притом открио да држава `још вага да ли нам је потребно увођење војног рока“, те да се са том одлуком неће журити.

„Има ту ствари и за и против. Вагамо, то ће бити војни рок од четири, пет, шест месеци, и о томе вагамо, неће трајати годину дана. Ствари које су за: тиме ћемо имати подићи нека места, демографске центре, Неготин, Прибој, Лозницу, где бисмо обнављали касарне, ствари које су против су – трошкови, храна, мазут, опрема“, рекао је Вучић током посјете мајци са деветоро дјеце у Лаћарку код Сремске Митровице.

Увођење обавезног војног рока би, указао је, свакако створило веће трошкове за државу.

Почев од тога што би држава морала сваког дана да обезбиједи четири оброка за војнике, да плати и све друге трошкове – од регрутације до отпуста из војске.

„Биће, наравно, увек и оних који ће да кажу да је то губљење времена… Сад треба да меримо, није журба, али добро је да се чују различити аргументи, а онда ћемо да преломимо у неком тренутку“, закључио је Вучић.

Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић истакао је да је тема редовног служења војног рока важна за Србију и да је намјера државе да се о њој расправља зрело и озбиљно у стручним круговима и да, наравно, грађани Србије дају своје мишљење.

„Војска је гарант стабилности и сигурности наше земље и што је Војска Србије јача, то је јача и Србија. Ми хоћемо да покажемо апсолутно поштовање према нашим војницима, подофицирима и официрима, према њиховом даноноћном ангажовању на чувању наше земље и њеног неба. Хоћемо да покажемо и колико ценимо њихову професију и колико их наш народ подржава“, поручио је министар одбране.

Он је истакао да баш зато и предсједник Вучић и Влада и Министарство чине све како би војник био и добро опремљен и плаћен и осјетио да има подршку своје државе.

„Редовно служење војног рока подигло је доста буре у јавности и доста људи полемише о томе, али ми сматрамо да треба да се поведе стручна расправа. Лично подржавам ту идеју, јер сматрам да ће на такав начин и наша војска бити јача и ефикаснија. Ту је важно раздвојити професионалне војнике, чији број не да се неће смањивати већ напротив намеравамо да га повећамо, и редовно служење војног рока, где ће млади имати прилику да на овај начин својој отаџбини пруже подршку и покажу да могу да буду њени војници. Тиме радимо активно на стварању резервног састав“, рекао је Стефановић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар