Glavno RS i matica

Vučić: Turski tok je od ogromnog značaja za napredak Srbije – otplatiće sam sebe za 10 godina

ZALOŽIO SE DA SE U NAZIVU SPC U CRNOJ GORI ZADRŽI RIJEČ „SRPSKA“
  • Naglasio da će Srbija tranzitom gasa Turskim tokom za 10 do 12 godina vratiti sav novac koji je u njega uložila
  • Precizirao je da će Turski tok u Srbiji imati kapacitet 13 milijardi kubnih metara gasa godišnje i da će se račvati i ka Bosni i Hercegovini i drugim zemljama Balkana

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  da će gasovod Turski tok, koji će na njenoj teritoriji profunkcionisati najkasnije u septembru, biti od ogromnog značaja za napredak Srbije jer će joj obezbijediti napredak industrije i privrede, kao i jeftinije gorivo i energetsku bezbjednost.

Naglasio je i da će Srbija tranzitom gasa kroz Turski tok za 10 do 12 godina vratiti sav novac koji je u njega uložila.

Naveo je da će Turski tok u Srbiji imati kapacitet 13 milijardi kubnih metara gasa godišnje i da će se iz Srbije račvati i ka Bosni i Hercegovini i drugim zemljama Balkana.

U Srbiji su položene sve cjevi za taj gasovod u dužini od 403 kilometra. Još treba se izgrade mjerne stanice i velika kompresorska stanica u okolini Žabara.

Deonicu gasovoda „Turski tok“ u Srbiji gradi mješovito rusko-srpsko preduzeće „Gastrans“, u kome većinski udeo od 51 odsto ima ruski „Gasprom“ a 49 odsto ima javno preduzeće „Srbijagas“.

Vučić je naglasio da neće da komentariše navode u medijima da prema novom crnogorskom zakonu o slobodi vjeroispovijesti, Srpska pravoslavna crkva (SPC), da bi se registrovala „treba da podnese matični broj ili potpis Svetog Save“, kao i da će ostaviti da se takvim tumačenjima „bave tabloidi zato što je situacija isuviše ozbiljna da bi o dešavanjima u Crnoj Gori na takav način govorio predsjednik Srbije“.

On je nakon otvaranja gasovoda Turski tok za televiziju Pink rekao da je na tu temu „sve što je imao da kaže već rekao, kao i da se nada da kada budu pravljeni kompromisi i dogovori da to neće biti nauštrb interesa srpskog naroda i srpske crkve“.

„Zalažem se da se u nazivu SPC u Crnoj Gori zadrži reč srpska

Vučić je rekao da se spekuliše oko promjena imena Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori tako da se prilikom registracije po novom zakonu izbaci riječ „srpska“ a da se umjesto toga koriste izrazi „pravoslavna crkva“ ili „mitropolija“, kao i da se on zalaže da se u nazivu Srpske pravoslavne crkve kao vjerske zajednice zadrži riječ „srpska“.

„Nisam siguran i želim da se nadam da će u tom kompromisu učestvovati naše crkve i manastiri, ali pod okriljem srpske crkve (SPC). Nadam se da će se sve završiti mirno“, rekao je Vučić.

„Jeremić može samo da otputuje do Njujorka – parama neke ambasade“      

Na molbu da prokomentariše izjavu lidera Narodne stranke Vuka Jeremića da će „razmontirati naprednjačke strukture u BIA“, Vučić je odgovorio da „neće taj ništa da razmontira niti da montira, niti bilo šta da uradi“.

„Možda iz neke ambasade stignu još neke pare da otputuje do Njujorka. On će nastaviti lepo da živi a građani će još lepše da žive bez njega. Tamo (u BIA) rade profesionalci, dobri ljudi koji rade za bezbednost države. Svako govori u granicama svoje pokvarenosti“, kazao je Vučić.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar