Главно РС и матица

Вучић: Вијадукт код Чортановаца биће симбол свеукупног напретка Србије

РАДОВИ СЕ ИЗВОДЕ ИЗ РУСКОГ КРЕДИТА, А ИЗВОДИ ИХ РЖД ИНТЕРНЕШНЕЛ
  • Александар ВУЧИЋ: Тунел и вијадукт „Чортановци” једно су од највећих инвестиционих и инфраструктурних градилишта у овом делу Европе. Ово ће да промени изглед Србије
  • Александар БОЦАН-ХАРЧЕНКО: Планова за сарадњу има још. Припрема још један међувладин уговор о додатном кредиту. Очекујем да ће ускоро бити потписан. Идемо даље. Изградња диспечерског центра у Србији један од најзначајнијих пројеката

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обишао је данас радове на изградњи вијадукта „Чортановци” на железничкој деоници Стара Пазова – Нови Сад, у оквиру изградње пруге за велике брзине између Београда и Будимпеште.

Тунел и вијадукт „Чортановци” једно су од највећих инвестиционих и инфраструктурних градилишта у овом делу Европе.

Радове на модернизацији и изградњи двоколосечне пруге Стара Пазова – Нови Сад, укључујући и изградњу тунела и вијадукта „Чортановци”, изводи руска компанија „РЖД Интернешнел”, а пројекат се финансира из руског кредита за модернизацију српских железница.

Представници извођача радова упознали су председника са пројектом изградње вијадукта и тунела и напоменули да је терен где се гради вијадукт био веома захтеван, јер је тло било мочварно и било је потребно да се обезбеди.

Пренели су му да је уграђено 1.450 шипова, дужине 30 метара, да је урађена заштита од клижишта, те да су радници савладали велике муке и успели да ураде посао.

Председник је на томе честитао и српским и руским радницима.

„Ово ће да промени изглед Србије”, констатовао је Вучић.

Ако је мост Врла симбол Грделице, вијадукт код Чортановаца биће симбол свеукупног напретка Србије, брзих пруга и можда најлепше место које може да се види, истакао је председник.

Са председником Вучићем, радове обилазе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко и председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Руски амбасадор Боцан-Харченко каже да је велика част што Русија учествује у овом пројекту, и да су димензије пројекта „величанствене”.

„Величанствено градилиште које је и од европског значаја. И представници РЖД кажу да ће бити још више сарадње а то показује да имамо безброј могућности”, навео је он, преноси Танјуг.

„Ово све што видимо је величанствено и обећавајуће и можда не постоји реч ни на српском, ни на руском која би била прави одраз димензија овог пројекта. Јасно је да је реч о пројекту на нивоу најмодернијих стандарда. Он је и од европског значаја и биће део коридора који ће додатно повезивати јужни део Европе са централном и западном Европом”, рекао је амбасадор.

Наше две земље, каже он, раде у корист интереса Србије и Русије, у корист билатералне сарадње, али и европских свеобухватних интереса и благостања.

Изразио је захвалност РЖД на свему што раде и задовољство што постоји одлична сарадња између српских и руских стручњака.

Додао је да планова за сарадњу има још и најавио да се припрема још један међувладин уговор о додатном кредиту.

„Очекујем да ће ускоро бити потписан. Идемо даље”, казао је он и додао да је изградња диспечерског центра у Србији један од најзначајнијих, преноси Танјуг.

http://fakti.org/serbian-point/vucic-vijadukt-kod-cortanovaca-bice-simbol-sveukupnog-napretka-srbije

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар