Главно РС и матица

Вучић замолио ЕУ да преиспита одлуку о забрани увоза руске нафте у Србију

У ПРАГУ ИЗЈАВИО ДА ЈЕ ЊЕНА ПРИМЈЕНА ОДЛОЖЕНА ДО ПОЧЕТКА ДЕЦЕМБРА
  • Предсједник Србије потврдио да су његов захтјев подржали бугарски предсједник Румен Радев и грчки премијер Кирјакос Мицотакис: „Радев је отворено рекао да одлука о нафти није фер према Србији. Мицотакис је то рекао у завршној речи и хвала им на томе“
  • Открио да на почетку самита Европске политичке заједнице није било критика на рачун политике Србије, али и да очекује да ће их бити током предстојећих билатералних састанака
  • Изјавио да је одлука о увођењу санкција Русији веома тешка и да ће о томе говорити у суботу приликом обраћања јавности. „Једни се праве да нам санкције Русији не стоје као мач над главом, а други се праве невјешти да нам увођење санкција неће нашкодити на другој страни. Знамо колико проблема са територијалним интегритетом има наша земља. Нашег проблема и територијалног интегритета се нико не сећа, а пуна су им уста територијалног интегритета неких других земаља“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је да је до 1. децембра одгођена одлука о забрани увоза руске нафте у Србију. .

Вучић је данас на самиту Европске политичке заједнице у Прагу још једном је замолио ЕУ да размотри одлуку о забрани увоза нафте руске нафте у Србију.

Потом је новинарима рекао: „Одлука је одложена до 1. децембра, односно до дана када је она стара одлук,а која није била обухваћена овом дерогативном нормом важила, а то је важило и за наше земље, дакле – ако не дође до промене одлуке, остаће стара одлука – да ми немамо право да увозимо руску нафту.

– Наравно да ми можемо да увозимо кикрук (ирачку) нафту и друго, али то у овом тренутку није само да платите 20 одсто више – рекао је Вучић.

Истакао је да „држава то преузима на себе и свакако да бисмо некако преживели, али је суштина у нечем другом“.

-Погледајте какава је тензија између Саудијаца и Американаца, кренуле су најтеже оптужбе на рачуан Саудијске Арабије да ради заједно са Русијом, они су смањили своју производњу а Саудијци истовремено очекују да Американци крену да инвестирају и да они ваде своју нафту што се није годило у претходних годину и по – рекао је Вучић.

Додаје да ће раст цијена нафте бити енорман.

– Украјина је била огроман извозник струје захваљујући нуклеаркама, а сада (предсједник Украјине Владимир) Зеленкски каже да неће моћи да извози енергију. Све ће се наћи на једном јединственом европском тржишту, уз безброј проблема за све нас – нагласио је Вучић.

Додао је да ћемо „сада имати проблема са дизелом“.

На панелу о енергетици, економској ситуацији и климатским промјенама он је изнио проблем Србије када је реч о одлуци ЕУ да Србија не буде изузета из санкција за руску нафту.

Вучић је потврдио да су његов захтјев подржали бугарски предсједник Румен Радев и грчки премијер Кирјакос Мицотакис.

– Радев је отворено рекао да одлука о нафти није фер према Србији, а Мицотакис је то рекао у завршној речи и хвала им на томе – истакао је.

Вучић је нагласио да на састанку није било критика на рачун политике Србије, али да очекује како ће их бити током предстојећих билатералних састанака.

– Нико нас није критиковао са говорнице, нико од званичник говорника, али претпостављам да ће то у билатералним и трилатералним састанцима то свакако бити тема – рекао је Вучић.

У Прагу се одржава први самит Европске политичке заједнице, на којем учествују 44 земље – 27 држава чланица ЕУ и 17 других европских земаља.

Вучић је рекао да на панелу у Прагу најважнији закључак да се повежу електромреже и гасни интерконектори и нафотовди да би се енергенти користили из цијелог свијета.

Упитао је како да преживимо у Европи у ситуацији ако ћемо једни другима да саплићемо ногу, као што је то урадила Хрватска по питању забране увоза руске нафте Србији.

Истакао је да не постоји рационално објашњење зашто би нека земља то урадила Србији.

– Ми то свакако плаћамо, нико нам није џабе то дао – истакао је Вучић.

На изјаву хрватског премијера Андреја Пленковића да „Србија може да добије нафту преко Хрватске, али не руску”, предсједник Србије је реаговао питањем „ко сте ви да се мешате у билатералне уговоре Србије са другим земљама?“

– Ако кажете да Србија може да увози било коју нафту, али да није руска… У праву сте – свако може да оде у Јасеновац, осим ако његово име није Александар Вучић и ако није председник Србије. Свако може да користи ћирилицу, али искуључиво у своја четири зида, на улицама у Хрватској није могуће. Свако може да каже шта год пожели у Хрватској, осим Срба који баш не могу често да подигну глас, ни по питању броја, својих права и свега другог… – констатовао је Вучић иронично.

Подсетио је да је Јанаф изграђен заједнички, у вријеме бивше Југославије, а сада припада Хрватској.

– Рекли смо да су били су поуздан снабдевач. Они то за нас то више нису. Ко су они да одлучују коју ћемо ми нафту да узмемо, а коју нећемо? – казао је Вучић.

Такође, напоменуо је да се чак 70 одсто бизниса Јанафа заснива на Србији, јер сваке године уредно плаћа 45 до 48 милиона евра.

– Никада не каснимо ни дан, све обавезе измиримо, а што се то вас тиче? А што бисте ви желели да ми платимо скупље – поново је упитао Вучић.

Додао је да је руска нафта данас 20-25 јефтинија него нека друга, додајући да Србија има и безброј других проблема, те да јој још један проблем није требао…

– Само нам је ово фалило… А, све је било чисто, написано, дерогативна норма, само да се пусти Западни Балкан у целини. Али су они интервенисали да не буде тако, због Србије. Све можете, само морате да кажете због чега – поручио је Вучић.

На питање да ли је добио објашњење од Пленковића, за ту изјаву, Вучић је рекао – нема објашњења.

-Чини ми се да је у једном тренутку покушао нешто да прича, ја нисам желео да причам о томе, а не знам ни шта бих, казао је он.

Вучић је изјавио данас да је одлука о увођењу санкција Русији веома тешка и то и из моралних разлога „јер знамо шта су санкције Србији учиниле, али и због проблема које можемо да имамо уколико то и учинимо“.

Додао је да ће о томе говорити у суботу приликом обраћања јавности.

Како каже, једни се праве да нам санкције Русији не стоје као мач над главом, а други се праве невјешти да нам увођење санкција неће нашкодити на другој страни.

– Знамо колико је проблема које то нама доноси и знамо колико проблема са територијалним интегритетом има наша земља, а нашег проблема и територијалног интегритета се нико не сећа, а пуна су им уста територијалног интегритета неких других земаља – примијетио је.

Нагласио је да је „руководство Србије до сада радило оно што је најбоље за земљу“ и указао да је успјело да одоли изазовима и то како онима споља, које оцјењује као тешке, тако и унутрашњим које трпи од појединих медија и неодговорних политичара који су жељели, како каже, ту омчу око врата да стегну много раније“.

– Видећемо, гледаћемо како и шта, научили смо да трпимо притиске, али никада нећемо довести Србију у опасност ни на који начин, већ ћемо гледати да Србија увек може да остане, опстане, буде чврста на својим ногама и да може да размишља о просперитету што у овако тешким временима и у овако тешким годинама ужасно тешко, готово немогуће – каже Вучић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар