Главно РС и матица

Вулин: Србима никада више други неће писати историју и наводити их да признају лажне геноциде

ПОСЈЕТИО ЕКИПУ КОЈА У ОКОЛИНИ ВАЉЕВА СНИМА ФИЛМ И СЕРИЈУ „ОЛУЈА“
  • Министар унутрашњих послова Србије Александар ВУЛИН: “Дочекали смо ‘Олују’ зато што смо ћутали о Јасеновцу. Зато што својој деци нисмо дозволили да зна истину о трагедији српског народа дочекали смо да нам други пишу историју, да нам се подсмевају, да нас терају да признамо лажне геноциде и да нас приморавају да се правимо као да је Олуја некаква хуманитарнаж акција”

МИНИСТАР унутрашњих послова Србије Александар Вулин посјетио је данас екипу која у околини Ваљева снима филм “Олуја” и поручио да Србима више никада други неће писати њихову историју.

Оцијенивши да су се Срби изборили за право да сами пишу своју историју и да је испричају, Вулин је рекао и да више нико неће тровати српску дјецу лажима о српском народу, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Србије.

 “Дочекали смо ‘Олују’ зато што смо ћутали о Јасеновцу. Зато што својој деци нисмо дозволили да зна истину о трагедији српског народа дочекали смо да нам други пишу историју, да нам се подсмевају, да нас терају да признамо лажне геноциде и да нас приморавају да се правимо као да је Олуја некаква хуманитарнаж акција”, навео је Вулин.

Он је нагласио да је српски народ заслужио да не дозволи да му други праве историју.

“Када други историју праве за нас и када други одлучују о нама, онда се о нама говоре лажи и представљају као истина, онда нас приморавају да признамо туђе геноциде, туђе злочине прихватимо као своје”, указао је Вулин.

Захваливши филмској екипи што је, како каже, уложила себе у истину о српском страдању и хрватској злочиначкој акцији “Олуја”, он је оцијенио да је велика ствар што ова генерација српских умјетника и државника не дозвољава да се истина о трагедији и страдању српског народа не заборави и што ће се не великом платну виђети истинита прича о “Олуји”.

“Ово ће видети цео свет, а на српској држави је да помогне овим младим људима да на најбољи могући начин прикажемо нашу истину”, закључио је Вулин.

Продуцент филма Владан Анђелковић истакао је да се ово остварење не бави политичким контекстом “Олује” већ трагедијом српског народа, испричане кроз визуру обичних људи који су у том злочину протјерани из Хрватске.

“Фокус нам је на причи о српској породици, у којој је глава куће, кога игра Јово Максић, отишао у диверзанте, а кроз филм пратимо његову и причу чланова његове породице који су избеглице у колони”, рекао је Анђелковић и додао да запажену улогу у филму имају и двоје дванаестогодишњака.

Редитељ и сценариста филма и серије “Олуја” Милош Радуновић објаснио је да је снимање филма изузетно захтјевно, да није ријеч о класичним сценама и да је филмска екипа, која иза себе има 60 дана снимања, стално у покрету.

“Сценарио прати судбину тричетири породице и једне диверзантске линије која је остала у позадини и њихових породица које су кренуле у избеглиштво у колони и њихових судбина. Трагедија се увек најбоље види на обичним причама малих људи”, сматра Радуновић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар