Glavno RS i matica

Zaev, Vučić i Rama u Ohridu o akcionom planu za „Mali Šengen“

PRIDRUŽIĆE IM SE ZVIZDIĆ, PODGORIČKA MINISTARKA SEKULIĆ, MOŽDA I TAČI
  • „Mali Šengen“ će za zemlje koje u taj projekat budu uključene biti svojevrsna čekaonica za članstvo u EU koje više nije ni na vidiku. Čak je pitanje da li će se obistiniti predviđanje bivšeg ambasadoraNemačke u Beogradu Andreasa Cobela da Srbija i ostali mogu biti u EU najranije 2027-me

U OHRIDU su se sastali predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i AlbanijeZoran Zaev i Edi Rama.

Njihovo obraćanje medijima očekuje se 10. novembra u podne.

U prepodnevnim satima će se Rami, Vučiću i Zaevu pridružiti drugi lideri iz regiona.

Potom će se sastati s predstavnicima međunarodnih organizacija i institucija.

U Ohridu treba da se pojavi predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, dok će Crnu Goru, koja ima rezerve prema „Malom Šengenu“, predstavljati ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Učešće Kosova, na kojem insistira Albanija, do sada nije potvrđeno.

Vučić, od koga je i potekla ova ideja, rekao je da će na Ohridu biti u prilici da prvi put naprave Akcioni plan, čiji predlog je već poslao Zaevu i Rami.  

„Možda smo mi sa Balkana malo gluplji, ali baš toliko glupi nismo. Sve smo shvatili i sad gledamo šta možemo da uradimo za sebe i svoj narod“, rekao je nedavno Vučić posle sastanka lidera Zapadnog Balkana i Federike Mogerini u Briselu i posle odluke Evropskog savjeta da ne otpočne pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom

Na svom prvom sastanku, 10. oktobra u Novom Sadu, Vučić, Rama i Zaev su potpisali deklaraciju o namerama za uspostavljanje takozvanog „Malog Šengena“ i saglasili se da dogovaranje o tome nastave u Ohridu.

Cilj „Malog Šengena“ je da se u regionu osigura slobodno kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala.

„Mali Šengen“ će za zemlje koje u taj projekat budu uključene biti svojevrsna čekaonica za članstvo u EU koje više nije ni na vidiku.

Čak je pitanje da li će se obistiniti predviđanje bivšeg ambasadoraNemačke u Beogradu Andreasa Cobela da Srbija i ostali mogu biti u EU najranije 2027-me.

http://fakti.org/globotpor/zaev-vucic-i-rama-u-ohridu-o-akcionom-planu-za-mali-sengen

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar