Glavno Svijet

Zaharova: Više od 20 država pokazuje interes za rusku vakcinu protiv koronavirusa

ŠEF MEKSIČKE DIPLOMATIJE OTKRIO DA JE MEĐU NJIMA I NJEGOVA ZEMLJA
  • Sama vakcina je rastvor za ubrizgavanje u mišiće. Vakcinisanje će imati dvije etape: prvo će se dobijati komponenta I, a kroz tri nedjelje – komponenta II

VIŠE od 20 država pokazalo je „praktično interesovanje“ za rusku vakcinu protiv koronavirusa, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova RF Marija Zaharova.

Navela je i da je Moskva u bliskom kontaktu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) povodom korišćenja vakcine.

Ministar spoljnih poslova Meksika Marselro Ebrard izjavio je da je i njegova zemlja među tih „više od 2o“:

„U kontaktu smo s Rusijom, koja je otvorena za pregovore i tražili smo informacije o kliničkim ispitivanjima. Naše medicinske ustanove treba da je prouče kako bi u kratkom roku utvrdile mogućnost njene primjene“.

Rusija je više puta naglasila da su tokom kliničkih ispitivanja vakcine svi dobrovoljci (starosti od 18 do 60 godina) dobili potreban nivo antitijela na SARS-KoV-2, a da nijedan od njih nije imao ozbiljnih komplikacija.

Treća faza testiranja vakcine, koja je dobila naziv „Sputnik V, startovala je 12. avgusta.

Sama vakcina je rastvor za ubrizgavanje u mišiće.

Vakcinisanje će imati dvije etape: prvo će se dobijati komponenta I, a kroz tri nedjelje – komponenta II.

Aleksandar Gincburg, direktor moskovskog instituta „Gamalej“, u kojem je prva ruska vakcina napravljena, povodom njenog osporavanja na Zapadu rekao je:

„Nema tu ničeg iznenađujućeg. To je normalna reakcija jer dolazi od onih koji, na ovaj ili onaj način, govore u ime velikih farmaceutskih firmi koje naša vakcina može ostaviti bez milijardi dolara profita“.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar