Главно Свијет

Зеленски прво нудио сусрет у Донбасу, сада пристаје и да дође у Москву

УЧИНИО ЈЕ ТО ДОДУШЕ ИНДИРЕКТНО, НАГЛАСИВШИ – „МОЖЕ БИЛО ГДЈЕ“
  • Предсједник Украјине је 20. априла нудио Путину „састанак било гдје у Донбасу“. Са објављеном намјером да наведе званичну Москву да пристане да се мински споразуми о статусу Донбаса измјене или да се од њих сасвим одустане. Сада је – пристајући и да дође у Кремљ – истакао да различити погледи Кијева и Москве на прошлост и будућност не треба да буду проблем већ разлог да се разговара
  • Путин је предсједнику Украјине поручио да ће, ако Кијев жели да успостави односе, Москва то само поздравити и да га чека у Кремљу – у вријеме које му буде подесно

ПРЕДСЈЕДНИК  Украјине Владимир Зеленски објавио је да је спреман да се било гдје састане са предсједником Русије Владимиром Путином.

Притом је нагласио: „Мјесто сусрета није важно. Једино важан биће – садржај разговора“.

Зеленски је истовремено саопштио да не прихвата Путинову препоруку Кијеву да започне преговоре са представницима самопроглашених донбаских република.

Предсједник Украјине је 20. априла нудио Путину „састанак било гдје у Донбасу“. Са објављеном намјером да наведе званичну Москву да пристане да се мински споразуми о статусу Донбаса измјене или да се од њих сасвим одустане.

Сада је – пристајући и да дође у Кремљ – истакао да различити погледи Кијева и Москве на прошлост и будућност не треба да буду проблем већ разлог да се разговара.

Путин је узвратио да ће, ако Кијев жели да успостави односе, Москва то само поздравити.

Зеленском је поручио да ће га у Москви –  ако је заиста за развој руско-украјинских односа примити „у било које вријеме које му одговара“.

Лидери самопроглашених Доњецке и Луганске народне Републике – Денис Пушилин и Леонид Пасечник – такође су показали спремност да се састану са предсједником Украјине. На било којој тачки линије раздвајања у Донбасу.

Портпарол Кремља, Дмитриј Песков, упозорио је да је још прерано да се било шта конкретно каже о „могућем сусрету Путина и Зеленског“.

Индикативно је да је прије три дана замјеник украјинског премијера Украјине, Алексеј Резников, рекао да Зеленски неће моћи да прихвати Путинов позив да дође у Москву на разговоре, а саму Путинову понуду назвао „чудном“.

Нагласио је да би њихов сусрет требало да се одржи у формату „нормандијске четворке“. Дакле:  заједно са лидерима Њемачке и Француске.

У Кијеву је објављено да је Зеленски за утаначивање сусрета са Путином овластио шефа свог кабинета Андреја Јермака.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар