Главно Свијет

Зеленски: Русија контролише 20 одсто територије Украјине

ДИО ЗАПОРОШКЕ ОБЛАСТИ КОЈИ ЈЕ ПОД КОНТРОЛОМ РУСКЕ ВОЈСКЕ НАЦИОНАЛИЗУЈЕ ИМОВИНУ УКРАЈИНЕ
  • Министар привреде Њемачке Роберт ХАБЕК: Санкције ЕУ против Русије дјелују и вријеме ради против агресора на Украјину. Путин може војску још снабдијевати преко домаћих производа као што су нафта или житарице, али се привреда драматично распада. Неће моћи још дуго да издржи

ШEФ администрације Запорошке области која је под контролом Русије Евгениј Балицки потписао је указ о национализацији имовине која је припадала Украјини од 24. фебруара 2022. године,.

Национализоваће се и прећи у власништво Запорошке области земљишне парцеле, природна богатства, објекти стратешких грана привреде и имовина у власништву Украјине.

У међувремену су САД усвојиле нови сет санкција против Русије, који укључује 17 особа, саопштило је данас Министарство финансија САД.

Међу особама на које се односе санкције је и Сергеј Ролдугин, близак сарадник руског предсједника Владимира Путина.

Најновије санкције су, такође, усмјерене на 16 субјеката, седам пловила и три авиона.

Aли, Европска унија је одустала од одлуке да стави патријарха Кирила на санкциони списак.

Министар привреде Њемачке Роберт Хабек изразио је увјерење да санкције ЕУ против Русије дјелују и „да вријеме ради против агресора на Украјину“.

Хабек је, у оквиру расправе о буџету у Бундестагу, рекао да Владимир Путин може војску још снабдијевати преко домаћих производа као што су нафта или житарице, али се привреда драматично распада.

„Неће моћи још дуго да издржи“, увјерен је он.

Хабек каже да Путин од прихода од нафте и гаса због санкција готово више ништа не може купити.

„Недостају безбједносна ажурирања програма за авионе, због чега авиони морају бити приземљени. Трговина са неутралним или проруским земљама јасно се смањује. Време не ради у корист, већ против Русије“, нагласио је он.

Украјински предсједник Владимир Зеленски позвао је опет Запад да појача испоруке оружја Украјини како би покренуо рат ка преломној тачки и побједи.

Зеленски признао да Русија у овом тренутку контролише 20 одсто територије Украјине.

„Морамо да се бранимо од скоро цијеле руске армије. Све борбено спремне руске војне формације су укључене у ову агресију“, поручио је Зеленски у видео обраћању Парламенту Луксембурга, преноси агенција Ројтерс.

Додао је да се борбена линија фронта протеже на више од 1.000 километара.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар