Главно Федерација/БиХ

Звиздић: Упркос другој функцији – остаћу још на челу Савјета министара БиХ

„ПРЕКРШИО БИХ ЗАКОН КАД БИХ СЕ ПОВУКАО ПРИЈЕ ФОРМИРАЊА НОВОГ САСТАВА САВЈЕТА МИНИСТАРА“
  •  Указао да није само он у ситуацији да буде истовремено на двије функције јер је у двострукој улози и велики број министара на нивоу БиХ и Федерације БиХ

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ  Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић рекао је данас у Сарајеву да ће наставити да обавља ту функцију иако ће почетком августа преузети и дужност предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Звиздић је на конференцији за новинаре истакао да би прекршио закон када не би обављао дужност предсједавајућег Савјета министара.

„Понашаћу се у складу са оним могућностима које дозвољава изборни закон, а то је дио који јасно прецизира да до именовања извршних функција могу да се обављају такве функције“, нагласио је Звиздић.

Он је указао да није само он у тој ситуацији, него да је у двострукој улози и велики број министара на нивоу БиХ и Федерације БиХ.

„За то постоји врло једноставно рјешење. Предсједништво БиХ пошаље име мандатара и ријешили смо сва питања која имају везе са именовањем новог Савјета министара“, тврди Звиздић.

Он очекује да ће бити усвојен буџет институција БиХ, а да ће се, уколико то не буде учињено, наставити са праксом усвајања одлука о привременом финансирању.

Звиздић је позвао Предсједништво БиХ да усвоји буџет и пошаље га у парламентарну расправу.

Саопштио је да на данашњој сједници није усвојен Приједлог ревидиране стратегије БиХ за рад на предметима ратних злочина.

„Није усвојена јер није ажуриран било који дио те стратегије. Није дошло до ревидирања стратегије и уградње оних елемената који би је учинили ефикасном“, рекао је Звиздић.

Према његовим ријечима, нема одговора на питање шта се десило са више од 300 закључака којима су утврђени пропусти у раду, а које је дефинисало надзорно тијело, шта се десило са 850 предмета из „А“ категорије, јер није јасно колико је случајева пресуђено, колико има оптужених, у којим предметима је обустављена истрага, те колико је предмета по којима се никако није поступало.

„Док оваква питања не буду ријешена неће бити створене претпоставке за усвајање ревидиране стратегије за ратне злочине на нивоу Савјета министара“, поручио је Звиздић и подсјетио да је приједлог ове стратегије био већ пар пута на сједници Савјета министара.

Звиздић је рекао да су на данашњој сједници Савјета министара у техничком мандату усвојена два нацрта амандмана у вези са финансирањем пројекта прикупљања и третмана отпадних вода у Градишки.

„Ријеч је о веома озбиљном и важном пројекту чија је вриједност око 14 милиона евра“, истакао је Звиздић.

Он је нагласио да је усвојен и Нацрт споразума о гранту у вези са шестом фазом Регионалног стамбеног програма чији је циљ да ријеши стамбено питање око 5.400 домаћинстава, односно 14.000 лица.

„Вриједност ове фазе пројекта је 14,8 милиона евра и циљ је обнова и изградња 235 породичних кућа и 380 станова у зградама за расељена лица и повратнике у БиХ“, појаснио је Звиздић.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар