Komentari Odabrano

Američki ministar pravde optužen da Boga pretvara u Trampovog saučesnika i taoca

OTVOREN NOVI FRONT U AMERIČKOM POLITIČKOM I IDEOLOŠKOM GRAĐANSKOM RATU
  • Ministar Vilijam Bar, koji je istovrremno i državni tužilac, u jednom predavanju rekao: „U našoj zemlji se religija našla pod opsadom. To nije urušavanje već njeno organizovano razaranje. Protivnici religije i njihovi saveznici-progresisti mobilisali su sve snage u masmedijima, popularnoj kulturi, industriji zabave i školskim ustanovama za neprestane napade na religiju i  tradicionalne vrednosti
  • Još je upozorio da je u SAD „sam sekularni projekat postao religija koja se ispoveda sa religioznim žarom, a već ima i svoju inkviziciju i anatemisanje“
  • Na Bara je odmah udario liberalni dnevni list New York Times koji je, iz pera nobalovca Pola Krugmana, objavio:       „Bog je sada postao Trampov saučesnik i jatak. Naš Ustav garantuje slobodu vere, a ta sloboda uključuje i slobodu nepripadanja nijednoj religiji. Rasna i verska netrpeljivost postale su posledlje utočište bitangi“

OTVOREN je novi front u američkom političkom i ideološkom građanskom ratu.

Ministar pravde Vilijam Bar, koji je istovremeno i državni tužilac, javno je uzeo u zaštitu „tradicionalne moralne i porodične vrednosti“.

Zbog toga je odmah u nekim američkim medijima bio nazvan bitangom i optužen da pokušava da je time pokušao da odvuče pažnju od problema svboga bosa Donalda Trampa.

Čak je osumnjičen da Boga pokušava da pretvori u „Trampovog saučesnika“.

Bar je katolik i „aktivni vernik“, a sve je počelo od toga što ga je Natr-Damski katolički univerzitet iz Indijane pozvao da održi predavanje o verskim slobodama u SAD.

On je prihvatio poziv i onima koji su došli da ga slušaju prvo rekao da su još „oci osnivači“ Amerike smatrali da je najviše ugrožavaju „spoljni neprijatelji“, pa nastavio:

„Centralno pitanje u dužoj perspektivi ipak se svodilo na to hoćemo li biti u stanju da upravljamo svojom slobodom. Mogu li građani slobodnog društva sačuvati moralnu disciplinu i blagorodstvo koji su neophodni za opstanak slobodnih institucija?

U nastavku je citirao  ove reči drugog predsednika SAD Džona Adamsa: „Mi nemamo vladu koja bi bila u stanju da se nosi sa ljudskim strastima koje ne bi obuzdavali moral i religija. Naš Ustav je pisam samo za moralne i pobožne ljude. On je potpuno nepodesan za upravljanje drugačijim ljudima“.

Bar je u ovom kontekstu ukazao da da se hrišćanski pogled na svet oslanja na „dve velike zapovesti“ – na poštovanju Boga i ljubavi prema bližnjima. i upozorio: nije se pojavilo i ne postoji ništa što može da ih zameni ni u današnje vreme koje mnogi na Zapadu nazivaju posthrišćanskim.

Trampov ministar je u nastavku ocenio:

„U našoj zemlji se religija našla pod opsadom. To nije urušavanje već njeno organizovano razaranje. Protivnici religije i njihovi saveznici-progresisti mobilisali su sve snage u masmedijima, popularnoj kulturi, industriji zabave i školskim ustanovama za neprestane napade na religiju i  tradicionalne vrednosti“.

Bar je posebno ukazao da je paradoks cele situacije u tome što je u SAD „sam sekularni projekat postao religija koja se ispoveda sa religioznim žarom, a već ima i svoju inkviziciju i anatemisanje“.

Upozorio je da savremena `makroetika` – za razliku od hrišćanske `mikroetike` koja je okrenuta spasavanju duše pojedinca preko vere i samousavršavanja – prevaljuje na državu i društvo sve troškove ličnog nemorala i neodgovornosti.

Još je dodao: „Sada se za nametanje moralnog relativizma koriste i zakoni. Epicentar borbe protiv verskih sloboda premestio se u naše (visoko)školske ustanove. Merilo moralnosti više nije lično držanje već privrženost političkim idejama. Sada se pohvale za `visoku moralnost` mogu sticati i učešćem u demonstracijama“.

Ukazao je da se religija atakuje iz tri pravca: preko školskih programa, dostupa finansiranju i prisiljavanja na `sekularnu ortodoksiju.

Na Bara je odmah udario liberalni dnevni list New York Times koji je, iz pera nobalovca Pola Krugmana, objavio:

„Bog je sada postao Trampov saučesnik i jatak. Naš Ustav garantuje slobodu vere, a ta sloboda uključuje i slobodu nepripadanja nijednoj religiji. Rasna i verska netrpeljivost postale su posledlje utočište bitangi“.

Još dalje je otišao poznati američki stručnjak za političku etiku – Ričard Pejnter –koji je Bara je čak nazvao „pravim Gebelsom“.

Poslednja anketa je pokazala da sada 26 odsto Amerikanaca sebe smatra ateistima, agnosticima i `neopredeljenim`, a 65 odsto hrišćanima, pri čemu je katolika duplo manje nego protestanata.

Tramp je protestant-prezviterijanac.

Njemu je rejting-agencija Moody’s – na bazi čisto ekonomskih pokazatelja – predvidela uverenu i laku pobedu na predsedničkim izborima u novembru 2020-te.

http://fakti.org/alter-america/americki-ministar-pravde-optuzen-da-boga-pretvara-u-trampovog-saucesnika-i-jataka

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar