Коментари

Благојевић: Народна скупштина РС да усвоји Закон о поништењу одлуке високог представника

АКО ТО БУДЕ ЗАКОН О „НЕПРИМЈЕЊИВАЊУ“ ОНДА СЕ САМА ОДЛУКА ФАКТИЧКИ ПРИЗНАЈЕ
  • Професор уставног права Милан БЛАГОЈЕВИЋ: У нашем закону треба да стоји да се поништава одлука ОХР, јер ОХР нема овлашћење да доноси, нити да намеће законе. То овлашћење ОХР нема ни по међународном праву, ни по Уставу БиХ, ни по Уставу РС, а такође ни према било ком анексу Дејтонског споразума. У томе се огледа правна ништавост одлуке ОХР па је зато НС РС законом треба поништити, а не рећи да се не примјењује

НАРОДНА скупштина РС требало би да усвоји правни акт који ће носити назив Закон о поништењу одлуке високог представника, јер се одлуком Валентина Инцка директно напада Република Српска, односно у суштини се проглашава геноцидном.

Рекао је ово за „Глас Српске“ професор уставног права Милан Благојевић говорећи о предстојећој сједници НС РС, на којој би посланици требали правним путем одговорити на наметнуту одлуку Валентина Инцка.

Он прецизира да је погрешно да се доноси закон у којем стоји израз „непримјењивање одлуке“, јер би тиме, како каже Благојевић, била призната одлука ОХР као правно ваљана.

– Јер, кад се у називу закона каже да се нешто неће примјењивати, тиме није речено да то што се неће примјењивати није правно ваљано, већ је само речено да се неће примјењивати. А то даље значи да би Народна скупштина таквим називом закона учинила грешку, јер би таквим називом легитимизовала иначе противправну одлуку ОХР-а. Зато овај закон мора да има назив Закон о поништењу одлуке ОХР – рекао је Благојевић.

Милан Благојевић

Он додаје да, када се нешто поништава, то аутоматски значи и да се не примјењује, јер је немогуће примјењивати нешто што је поништено.

– Треба, дакле, у нашем закону стајати да се поништава одлука ОХР-а, јер ОХР нема овлашћење да доноси, нити да намеће законе. То овлашћење ОХР нема ни по међународном праву, ни по Уставу БиХ, ни по Уставу РС, а такође ни према било ком анексу Дејтонског споразума. У томе се огледа правна ништавост одлуке ОХР-а па је зато НС РС законом треба поништити, а не рећи да се не примјењује.

А Народна скупштина РС има основ за доношење таквог закона, јер се одлуком ОХР-а директно напада РС која се том одлуком у суштини проглашава геноцидном. Стога је уставно и природно право Српске да се брани и да својим законом поништи ту противправну одлуку ОХР-а – закључио је Благојевић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар