Главно Коментари

Будимир: Ескобарове изјаве отварају питање – има ли он у БиХ и Српској своје партије?

АМЕРИЧКИ ИЗАСЛАНИК ДЕМОНСТРИРА НЕМОЋ ЗА ДИЈАЛОГ СА ЛЕГАЛНОМ ВЛАШЋУ
  • Жељко БУДИМИР: Дио америчке администрације не жели да нађе рјешење за кризу у БиХ, већ је стално држи као нестабилну зону гдје се појављује као гарант стабилности и арбитар политичких рјешења

ПРОФЕСОР међународних односа на Универзитету у Бањалуци Жељко Будимир рекао је Срни да најновије изјаве америчког специјалног изасланика за Балкан Габријела Ескобара показују његову немоћ и да није у стању да дође до дијалога са најважнијим представницима власти у БиХ.

Коментаришући Ескобарову изјаву да „раде са опозицијом“ и „на томе да онемогуће“ српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика Будимир је рекао да понекад не разумије да ли овај представник САД има своје политичке партије у БиХ.

– Да ли постоје Ескобарове партије када говори да сарађује са неким странкама у БиХ? Представници САД у БиХ могу преговарати о изналажењу политичког рјешења за актуелну ситуацију само са представницима власти у Републици Српској. Са политичким партијама могу да имају партијску сарадњу, тако да оно што видимо као политику САД у БиХ, посебно у посљедњих годину дана, јесте наставак идеолошког односа према БиХ и српском народу који се поставља као главни кривац за читаву кризу – оцијенио је Будимир.

Он је рекао да му се чини да чак дио америчке администрације не жели да нађе рјешење за кризу у БиХ, већ да је стално држи као нестабилну зону гдје се појављује као гарант стабилности и арбитар политичких рјешења.

Будимир је додао да је БиХ протекторат и заточеник америчке политике у посљедњих 30 година, те да напросто нису тачни покушаји објашњења да притисци и санкције према легално и легитимно изабраним представницима треба да помогну функционалности и развоју демократије у БиХ.

– То је пут у дестабилизацију и одвајање представника народа у БиХ од дијалога и међусобног тражења рјешења – истакао је Будимир.

Амерички специјални изасланик за Балкан Габријел Ескобар рекао је да се САД „боре да стање у БиХ буде боље и да се Срби врате у институције“, а да, док се то не деси, „раде са опозицијом и на томе да онемогуће“ српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар