Коментари

Ћеранић: Агенти хаоса не мирују, али Српска има рјешење за сваку провокацију

НАЈНОВИЈА БРИТАНСКА МУЋКАЛИЦА ЈЕ - ВРАТИТИ СРБИЈИ МОНАРХИЈУ И КРАЉА КОЈИ ЈЕ ВИШЕ ЊИХОВ НЕГО НАШ
  • Разговор Сенада Хаџифејзовића са НВО аналитичарем из Београда Душаном Јањићем личио је на криминалистички филм у којем двојица типова траже начин на који могу да се ријеше некога ко им прави проблеме, па разматрају да ли да га смијене, смире, убију, умире, уморе…
  • Хаџифејзовић се наредног дана уопште није хтио јављати на позиве колега новинара, а дан касније је објавио варијанте дијела инкриминисаног интервјуа убјеђујући све да није рекао „убије“ већ „умири“, што би требало да нас смири. Имао је довољно времена да поново сними, насними и пресними спорне дијелове
  • Лидери опозиције, незадовољни исходом избора, најавили су протест против „медијског мрака“ испред Радио телевизије Републике Српске (РТРС). У БН телевизији, која поменути протест подржава и громогласно га најављује, не размишљају да би им се све могло вратити као бумеранг
  • Опозицији као да је више стало до дестабилизације Српске. Међутим, свака озбиљнија политичка анализа говори да би у случају понављања избора Милорад Додик однио још убједљивију побједу. Али, опозициони кандидат Јелена Тривић не би се помирила ни са тим. Било би опет – украли, покрали, нема врећа, ја побиједила у три учионице…

Пише: Предраг ЋЕРАНИЋ

ПРИЛИЧНО буке и прашине подигао је интервју који је власник и уредник Фејс телевизије, Сенад Хаџифејзовић, водио са НВО аналитичарем из Београда Душаном Јањићем. Цијела емисија личила је на криминалистички филм у којем двојица типова траже начин на који могу да се ријеше некога ко им прави проблеме, па разматрају да ли да га смијене, смире, убију, умире, уморе…

Управо је наведени вокабулар био окидач да реагује јавност Републике Српске на непрекидне атаке дијела медијске сцене из Сарајева, али и Српске (БН телевизија) на институције и носиоце високих функција у Републици Српској. Хаџифејзовић се током наредног дана уопште није хтио јављати на позиве колега новинара, већ је дан након тога објавио варијанте дијела инкриминисаног интервјуа убјеђујући све да није рекао „убије“ већ „умири“, што би требало да нас смири.

Имао је довољно времена да поново сними, насними и пресними спорне дијелове.

Позвао је све локалне форензичаре да се увјере како је „хајка“ против њега неоснована, најављујући тужбу „против Драшка и осталих“.

Драшко Милиновић, директор Регулаторне агенције за комуникације, реаговао је правовремено и потом покренуо поступак против Хаџифејзовићеве телевизије, МУП Српске службено је обавијестио Тужилаштво БиХ о спорном снимку, а „дежурни тужилац Тужилаштва БиХ је затражио да полицијски службеници МУП-а Републике Српске све информације којима располажу доставе Сипи, те да се Тужилаштву БиХ достави извјештај о предузетим мјерама и радњама, што је и учињено“ (из саопштењу МУП-а Српске).

Драшко Милиновић (Фото: Синиша Пашалић / РАС Србија)

Што се тиче форензике, односно вјештачења, оно долази на ред након што Тужилаштво БиХ покрене истрагу, у склопу које се снимак доставља надлежној установи која треба да обави вјештачење (Агенција за форензичка испитивања и вјештачења БиХ).Ова агенција располаже са осам квалитетно опремљених лабораторија, од којих је једна специјализована за аудио и видео вјештачење.

Што се тиче најављене Хаџифејзовићеве тужбе, он по Закону о клевети прво треба да тражи да тужени објави његове демантије, а ако се то не учини, може поднијети тужбу за клевету с тим што је терет доказивања на њему. Уједно, треба да обезбиједи доказ да је претрпио душевну бол, за што је опет неопходно вјештачење неког са листе психијатара-вјештака којом располаже суд. И затим слиједи дуготрајан процес.

Све ово сам прошао тужећи за клевету један сарајевски дневни лист. Процес у сарајевском опћинском суду је трајао пуних 12 година. Тужени се извлачио, развлачио, одуговлачио … Елем, спор сам добио, а да сам знао како ће се ствари одвијати – тужбу не бих ни подносио.

Толико о законском оквиру о клевети, који поводом Хаџифејзовићевог медијског не(дјела), Милорад Додик (који је и за оне који га још не прихватају као новоизабраног предсједника Српске, члан Предсједништва БиХ из Републике Српске) настоји да промијени и тражи да се клевета третира као кривично дјело (како је то било некада).

Иначе, живимо у времену када било ко о било коме може написати било шта. И да буде по оној народној „појео вук магарца“.

Посљедице могу бити фаталне. Еклатантан примјер је трагичан случај Младена Дулића, који није могао отрпити исмијавања на интернету те је прекратио свој млади живот.

Иначе, друштвене мреже, тј. њихова злоупотреба посебна су тема у наведеном контексту.

Хаџифејзовићев интрвју је дио саге о изборима коју опозиција непрекидно одржава. Незадовољни исходом избора најавили су протест против „медијског мрака“ испред Радио телевизије Републике Српске (РТРС). У БН телевизији, која поменути протест подржава и громогласно га најављује, не размишљају да би им се све могло вратити као бумеранг.

Сенад Хаџифејзовић

Протести су одабрани као метод за обарање власти. Што више народа и галаме, тим боље. А све је изгледа координисано са другим актерима политичке сцене у БиХ јер се коначни резултати избора за предсједника Српске још не објављују, иако закон јасно налаже да је 2. новембар крајњи рок.

Опозицији као да је више стало до дестабилизације Српске.

Свака озбиљнија политичка анализа говори да би у случају понављања избора Милорад Додик однио још убједљивију побједу. Али, опозициони кандидат Јелена Тривић не би се помирила ни са тим. Било би опет – украли, покрали, нема врећа, ја побиједила у три учионице …

Многе јавне личности огласиле су се поводом избора и указале на повезаност Партије демократског прогреса (ПДП) са британском спољном политиком, односно са обавјештајном службом ове земље.

Брити се тим поводом не оглашавају, заузети ратом против Русије у Украјини. Србима традиционално нису склони, а њихова најновија „мућкалица“ је да у Србији настоје да врате монархију и краља, који је више њихов него наш.

Британија настоји да поврати империјални сјај, а велики и мали Руси су одличан полигон за доказивање. У међувремену, у Британији владе падају ко зреле крушке, инфлација је у порасту као и незадовољство становништва унутрашњом политиком, која је повезана са спољном. Паралелно са (пост)изборном кризом у БиХ подижу се тензије на Косову и Метохији везано за регистарске таблице. У Србији, на подручју Рашке, уочени су „непознати дронови“ који су проучавали војне потенцијале Војске Србије. С обзиром да су долетјели са Косова и Метохије, није тешко одгонентнути чији су.

Можда је за сада најбоље, „правити се Енглез“.

Све у свему, агенти хаоса не мирују. Али, Српска има рјешење за сваку провокацију.

Митинг под називом „Отаџбина зове“ био је прави одговор на покушаје прекрајања изборне воље грађана.

Ових дана у Бања Луци се често могло чути како је „народ осјетио шта му се спрема“, те се масовно одазвао позиву да сачува своје институције.

Што се опозиције тиче, њени лидери заиста као да живе на Мјесецу.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар