Коментари

Ћеранић: Хоће ли се Ал Каида за убиство Завахирија светити и на територији БиХ?

ДРОНОМ У КАБУЛУ – ПО НАРЕДБИ ЏОА БАЈДЕНА – ЛИКВИДИРАН НАСЉЕДНИК ОСАМЕ БИН ЛАДЕНА
  • Од 19 погинулих нападача на њујоршке Куле Близнакиње, 11 је учествовало у рату против Срба као борци Ел Муџахида. Још тада су Американци понудили 25 милиона долара за информације које би их довеле до Ајмана ел Завахирија који је из Египта, колијевке Муслиманског братства испред Муслиманског братства којег је и отишао у Авганистан да се бори скупа са Бин Ладеном
  • За Американце није била тајна да је оснивач и идеолог Муслиманског братства Јусуф ел Кардави био чест гост у Сарајеву и да је пријатељство са Бакиром Изетбеговићем одржавао све док Египат за њим није расписао црвену потјерницу
  • Из БиХ је на страни најпознатијих свјетских терористичких организација у Сирији ратовало око 500 добровољаца – 100 је погинуло, 110 се вратило у БиХ, 128 је у америчко-курдском заробљеништву, 170 је још у Идлибу под командом Нусрета Имамовића. Како ће реаговати саборци Имамовића и други лидери Ал Каиде на вијест о смрти Ел Завахирија? Да ли ће услиједити осветничке акције?

Пише: Предраг ЋЕРАНИЋ

УБИСТВО Ајмана ел Завахирија било је изненађење у мноштву вијести које мјесецима долазе из Украјине. Убиство је извршено нападом дроном на основу наредбе америчког предсједника Бајдена.

„Правда је извршена и терористичког лидера више нема. Био је дубоко умијешан у планирање напада од 11. септембра у коме је убијено 2.977 људи на америчком тлу“, рекао је Бајден.

Како и зашто је убијен насљедник Осаме бин Ладера на мјесту првог човјека Ал Каиде, терористичке организације коју су Американци створили како би помогли талибанима да се одупру армији Совјетског Савеза и избаце је из Авганистана, а затим Ал Каидине борце, по ријечима Жака Клајна, некадашњег шефа Мисије УН у Босни и Херцеговини, током ратова деведесетих „пребацили у Босну како би их имали на оку“?

По завршетку рата, Ал Каидини ратници и други арапски добровољци из Ел Муџахедина, јединице која је била у саставу Седме муслиманске бригаде Трећег корпуса тзв. Армије БиХ, сходно слову Дејтона, углавном су напуштали БиХ. Дио их се задржао склапајући бракове са држављанкама БиХ, а дио одлазио на Кавказ а потом на Косово, како би се борили за „свете циљеве“.

Ел Муџахид је, тако, био први Ал Каидин одред у Европи.

Ал Каида је након напада на Куле Близнакиње проглашена за америчког непријатеља бр 1. Због учешћа њених припадника у организацији напада на симболе Америке и смрт 3000 људи извршена је инвазија на Авганистан, који су Американци напустили тек након 20 година.

Остало је нејасно зашто је Бин Ладен са својом организацијом напао онога ко га „опремио и обучио“. Да ли се Ал Каида „отела контроли“ и дефинисала властите циљеве?

Осама бин Ладен и Ајман ел Завахири

Све више је присталица теорије да су нападачи на Свјетски трговински центар дошли „изнутра“, да је Ал Каида била „дежурни кривац“, и да са нападом и нема неке нарочите везе, већ је послужила као „колатерална штета“ да САД означе тероризам као новог противника против којег се треба борити и због којег треба издвајати милијарде долара за Пентагон и специјалне службе.

Како год, напад од 11. септембра означио је нову фазу у безбједносном дискурсу.

Вриједи напоменути да је дио нападача на Америку имао БХ пасош. То су Мухамед Ата, Халид ал Михдхар и Навах ал Хазми (погинули пилоти). Двојица организатора су такође били држављани Босне и Херцеговине: Халид Шеик Мухамед и Ремзи бин ал Сибх.

Од 19 погинулих нападача, 11 је учествовало у рату против Срба као борци Ел Муџахида. Ал Каидине прваке, односно организаторе напада од 11. септембра Американци су тражили широм свијета и кажњавали. Дошли су и до самог Бин Ладена и завршили с њим. Његов некадашњи замјеник «наставио је посао» Ал Каиде.

Још од напада на Куле Близнакиње, Американци су понудили 25 милиона долара за информације које би их довеле до њега.

Ел Завахири је, иначе, из Египта, колијевке Муслиманског братства. Испред Муслиманског братства он је и отишао у Авганистан да се бори скупа са Бин Ладеном.

Препознатљив знак, односно поздрав Муслиманског братства је рабита, подигнута рука са испружена четири прста. Управо фотографија са делегацијом Муслиманског братства, сачињена у Сарајеву у згради Предсједништва БиХ, на којој Изетбеговић уз осмијех поздравља присутне рабитом, заголицала је Американце да истраже Изетбеговићеву везу са овом организацијом.

За Американце није била тајна да је оснивач и идеолог Муслиманског братства Јусуф ел Кардави био чест гост у Сарајеву и да је пријатељство са Бакиром Изетбеговићем одржавао све док Египат за њим није расписао црвену потјерницу.

Било је интересантније сазнати докле је Изетбеговић спреман ићи у везама са радикалним исламским организацијама.

Кључно питање којим се бавимо гласи: зашто је и како убијен Ел Завахири, лидер у јавности помало заборављене Ал Каиде?

Убијен је у Кабулу, главном граду Авганистана.

Зашто је тамо ишао? Да ли су талибани, којима су Американци предали Авганистан, били саучесници у његовом убиству?

Требало би подсјетити да је недавно на састанку министара иностарних послова Шангајске организације за сарадњу одржане у Ташкенту, престоници Узбекистана, закључено да са властима Авганистана треба развијати односе и сарадњу. Да ли талибани у тежњи за међународним признањем жртвовали Ел Завахирија, односно, у којој мјери им је он реметио планове? Или им, пак, његово убиство није по вољи?

Ал Каида је веома била присутна у Сирији гдје је заједно са јединицама фамозне Исламске државе ратовала против владе Башара ел Асада. Тада њен лидер није сметао онима који су за његову главу расписали потјерницу и понудили вишемилионску награду, што је још доказ да су терористичке организације у функцији геополитике и циљева великих, све док их не потроше.

Нусрет Имамовић, најпознатији домаћи БХ борац Ал Каиде, тренутно је у Идлибу (Сирија) са својом јединицом у којој се налази око стотину његових сународника из БиХ.

Нусрет Имамовић (лево)

Према ријечима Џевада Галијашевића, најпознатијег БХ експерта за тероризам, свједочење Нусрета Имамовића још се налази на званичној страници вехабија из Маоче – Пут вјерника, у којем поручује „Наш вођа је Завахири“.

Иначе, из БиХ је на страни најпознатијих свјетских терористичких организација у Сирији ратовало око 500 добровољаца – 100 је погинуло, 110 се вратило у БиХ, 128 је у америчко-курдском заробљеништву, 170 је у Идлибу под командом Нусрета Имамовића.

Од 110 повратника 45 је правоснажно процесуирано.

Према ријечима министра спољних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова, у Украјини се на страни неонацистичких организација бори 167 држављана Босне и Херцеговине, што је податак који званичне институције БиХ негирају.

Како ће реаговати саборци Нусрета Имамовића и други лидери Ал Каиде на вијест о смрти Ел Завахирија? Да ли ће услиједити осветничке акције?

Хоће ли их бити на територији БиХ?

Много је питања због којих стрепимо, а одговоре не знамо.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар