Коментари

Ћеранић: Радончићева оставка можда је у функцији уклањања СДА из владајућих коалиција

ПОСТОЈЕ ПРЕТПОСТАВКЕ ДА ЋЕ ОН НА ЧЕЛУ ВЛАДЕ ФБиХ ЗАМИЈЕНИТИ ФАДИЛА НОВАЛИЋА
  • Као трећи разлог своје оставке на функцију министра безбједности БиХ, Фахрудин Радончић навео аферу „Респиратори“: „Ја сам подржао тужитеље, полицију и неовисно правосуђе да санкционишу аферу и бруталну пљачку, а СДА је то протумачила као удар на Бошњаке и бошњачки политички фактор
  • За смјену Fедералне владе на челу са Фадилом Новалићем, једним од актера поменуте афере „Респиратори“, гласало 40 посланика, 28 било против, десет суздржаних, а 20 одсутних. Иницијатива за смјену тако није добила подршку натполовичне већине (ПД чини 98 посланика). Међутим, смјени су се успротивили једино посланици СДА и ХДЗ, коалициони партнери на нивоу БиХ, док су опозициони посланици (уз подршку Радончићеве СББ и Комшићевог ДФ) били за смјену
  • У сарајевским политичким круговима влада прилично увјерење да је неколико опозиционих партија предвођених са СДП Нермина Никшића склопило нагодбу са ХДЗ о паду Новалићеве владе, а као нови премијер фигурира управо Радончић. У „домино ефекту“, СДА би била избачена из свих нивоа власти. Што значи да је у позадини Радончићеве оставке је демонтирање СДА из владајуће структуре
  • Пад СДА донио би велике промјене на политичкој сцени БиХ. Неке су већ евидентне. Савјет министара БиХ је на сједници од 02. јуна напокон деблокирао 330 милиона евра кредита ММФ. Ко је кочио? Министри СДА. Зашто? Зато што је у СДА процијењено да без расподјеле тих средстава Српска ускоро не би могла да обезбиједи редовну исплату пензија и плата буџетским корисницима. Зашто су промијенили став? Зато што пада федерална влада тј. пада СДА…

Пише: Предраг ЋЕРАНИЋ

ДА ЈЕ у Босни и Херцеговини безбједност дубоко политичко питање свједочи и најављена оставка министра безбједности у Савјету министара БиХ Фахрудина Радончића.

Наиме, министар Радончић је за своје повлачење са министарске позиције навео три разлога. Први разлог је, по Радончићу, различито схватање мигрантске кризе између њега као министра безбједности са једне, и Шефика Џаферовића, члана Предсједништва БиХ, и Бисере Турковић, министарке иностраних послова БиХ, са друге стране. Као други разлог за оставку Радончић је навео да су „односи између СДА, ХДЗ и СНСД такви да задуго неће направити добру атмосферу за рад у Савјету министара“. Трећи разлог оставке, како је Радончић навео, лежи у афери „Респиратори“.

У том контексту је истакао: „Ја сам подржао тужитеље, полицију и неовисно правосуђе да санкционишу аферу и бруталну пљачку, а СДА је то протумачила као удар на Бошњаке и бошњачки политички фактор.

У сагледавању Радончићеве оставке, која је прилично одјекнула у босанскохерцеговачком политичком миљеу, не треба изгубити из вида да је Радончић, осим што је министар, уједно и предсједник Странке за бољу будућност (СББ), која чини владајућу коалицију, што значи да Радончићева партија излази из владајуће коалиције (и то са свих нивоа власти).

На недавно одржаној сједници Представничког дома Парламента Федерације БиХ на којој је покренуто питање смјене Федералне владе на челу са Фадилом Новалићем, једним од актера поменуте афере „Респиратори“, за смјену владе је гласало 40 посланика, 28 је било против, десет је било суздржаних, а 20 одсутних.

Иницијатива за смјену тако није добила подршку натполовичне већине (Представнички дом чини 98 посланика). Међутим, оно што привлачи пажњу је да су се смјени владе успротивили једино посланици СДА и ХДЗ, коалициони партнери на нивоу БиХ, док су опозициони посланици (уз подршку Радончићеве СББ и Комшићевог ДФ) били за смјену.

Шта нам то говори?

Да је у току прекомпозиција парламентарне већине у Парламенту Федерације БиХ, а одмах затим и у Кантону Сарајево, као и низу других кантона.

У сарајевским политичким круговима влада прилично увјерење да је неколико опозиционих партија предвођених са СДП Нермина Никшића склопило нагодбу са ХДЗ о паду Новалићеве владе, а као нови премијер фигурира управо Радончић.

Фахрудин Радончић

У „домино ефекту“, СДА би била избачена из свих нивоа власти. Значи, у позадини Радончићеве оставке је демонтирање СДА из владајуће структуре.

Медији који су под утицајем ове још најснажније бошњачке партије преносе реаговања из Републике Српске у којима се износи да је Радончић као министар показао квалитет, не би ли се створио утисак да Додик, ето, након што је демонтирао опозицију у Српској уклања своје опоненте и у „већем БХ ентитету“.

Да је ситуација по СДА алармантна свједочи и иступ Аљоше Чампаре, министра унутрашњих послова Федерације БиХ који је Радончићеву оставку окарактерисао као лични чин, а на директно новинарско питање да се након афере „Респиратори“ и Радончићеве оставке „све више говори о новој коалицији из које испада СДА“, министар Чампара одговара са „увијек се свашта прича, има разних шпекулација“, да би затим нагласио како је „СДА странка која је побиједила на изборима и не може се заобићи код формирања власти“.

Веома интересантно је реаговање Бакира Изетбеговића на привођење Новалића и других актера афере „Респиратори“. Изетбеговић сматра да је „хапшење наставак удара Тужилаштва БиХ на Бошњаке“.

У врло „надахнутом“ говору, Изетбеговић је главну тужитељицу Тужилаштва БиХ, Гордану Тадић, питао „зашто нису приведени и испитани и министар здравља, директор Завода за јавно здравство, шефица Кризног штаба и министрица финансија Федерације БиХ“, да би дао одговор на своје питање: “Једино што их одваја, и очигледно амнестира у односу на Фадила Новалића, је то што припадају истом народу као и тужитељица Тадић. Што нису Бошњаци. Тужитељици Тадић сигурно не пада на памет да због афере везане за набавку пољске болнице од стране Владе РС позове на свједочење премијера РС, да му одузме мобилни телефон и задржи га у притвору. 

Тако је Изетбеговић све поставио у раван националног, на што је указао и министар Радончић.

Треба ли да нас након наведеног Изетбеговићевог наступа зачуди што је тужитељица Тадић засута пријетњама са друштвених мрежа?

Бакир Изетбеговић и Гордана Тадић

Разлоге за Изетбеговићеву забринутост „националним питањем“ његови политички опоненти пронашли су у мистериозној „особи XX“ која се спомиње у коресподенцији са премијером Новалићем.

Дијелови коресподенције су „неким чудом“ из органа правосуђа исцурили у поједине медије. Тако су и осванули текстови насловљени са „Сумња се да је Н.Н. особа која је наредила Новалићу куповину респиратора Себија Изетбеговић, Бакирова супруга и директорка сарајевског Клиничког центра. Логично – коме, односно за чије потребе је Новалићева влада набављала респираторе преко предузећа Сребрена малина, које је ургентно регистровано за трговину и увоз медицинске опреме преко Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, ако не за потребе Клиничког центра?

Узгред буди речено, ради се о истој агенцији у којој се мјесецима вијећало да ли усвојити приједлог из Републике Српске за увоз лијекова из Русије.

Према писању сарајевског Ослобођења, у  доказима које је припремило Тужилаштво БиХ стоји:

“Фадил Новалић је у циљу реализације планираног, користећи стварни службени положај премијера Федерације БиХ, те утицајни политички положај, непосредно или путем других њему познатих лица, у телефонској или другој комуникацији са службеником Агенције за лијекове и медицинска средства Босне и Херцеговине, захтијевао да Агенција хитно и без провођења потпуне процедуре надзора правног лица “Сребрена малина”, ово правно лице упише у Регистар велепрометника медицинских средстава, те изда сагласност за хитан увоз средстава која нису уписана у регистар медицинских средстава БиХ, тачније респиратора ACM812A, што је одлуком агенције и учињено на дан 27.04.2020.”

Пад СДА донио би велике промјене на политичкој сцени БиХ. Неке су већ евидентне.

Савјет министара БиХ је на сједници од 02. јуна напокон деблокирао 330 милиона евра кредита ММФ. Ко је кочио? Министри СДА. Зашто? Зато што је у СДА процијењено да без расподјеле тих средстава Српска ускоро не би могла да обезбиједи редовну исплату пензија и плата буџетским корисницима.

Зашто су промијенили став? Зато што пада федерална влада тј. пада СДА, Изетбеговићева партија која више није у прилици да било кога условљава.

Ствари се одвијају у духу познате изреке „ко другоме јаму копа…“.

1 коментар

Кликни овде да поставиш коментар