Коментари

Ћеранић: Шта повезује „Брзи одговор 2018“, напад на Ковачевића и зољу испаљену на Еурохерц?

НА ЛОКАЦИЈАМА У РС И ФБиХ ПОЧЕЛА ВЈЕЖБА „БРЗИ ОДГОВОР 2018“ КОЈА ЋЕ ТРАЈАТИ ДО 7. СЕПТЕМБРА
  • У вјежби учествују вишенационални батаљон Еуфора, елементи резервних снага из Аустрије, Бугарске, Италије, Румуније и Велике Британије, као и Тактички резервни батаљон из састава НАТО на Косову
  • Британске снаге суна сарајевски аеродром пристигле 23. августа у вечерњим сатима… Стигао је Други батаљон Падобранске регименте британске војске. Дошао је из Колчестера гдје је изводио вјежбе одржавања јавног реда. А ако Падобранска регимента  по завршетку „Брзог одговора“, буде послана у Босну како би помогла снагама Еуфора, операција ће имати кодни назив ЕЛЏИН (ELGIN). Будући да би се то могло одвијати само у ванредним ситуацијама, Британци би преузели команду над снагама Еуфора
  • С обзиром на то да је 29. марта ове године у Сарајеву  завршен петнаестодневни КОИН курс „са академским програмом који има за циљ проширити разумијевање противпобуњеничких операција“ – кључно питање гласи: да ли се Британци припремају да у Бањој Луци изведу противпобуњеничку КОИН операцију?  
  • Да ли је то циљ свих тенденционих информација о погоршаној безбједносној ситуацији у Бањој Луци, у чему поред појединих домаћих предњаче и британски листови и Драган Мектић? Можемо ли и напад на новинара БН Телевизије Владимира Ковачевића, и зољу испаљену 31. марта на зграду Еурохерца у Бањој Луци, посматрати у том контексту?

Пише: Предраг ЋЕРАНИЋ

ОД 3. до 7. септембра на више локација на подручју Српске, Федерације и Брчко Дистрикта одржаће се војна вјежба под називом „Брзи одговор 2018.“.

У вјежби, како је најављено, учествују вишенационални батаљон Еуфора, елементи резервних снага из Аустрије, Бугарске, Италије, Румуније и Велике Британије, као и Тактички резервни батаљон из састава НАТО-а на Косову, који долази да би подржао ову вјежбу.

Вјежбом „Брзи одговор 2018.”, како је јавност обавијештена, агенције за спровођење закона БиХ, Оружане снаге БиХ и Еуфор, у оквиру реалистичног сценарија, заједно ће увјежбавати и провјеравати своје планове за кризне ситуације.

На први поглед, рекло би се, ништа необично. И ранијих година одржавале су се војне вјежбе у БиХ под сличним називима: „Брзи одговор 2017.“,„Брзи одговор 2016.“.  И ништа.

Андрићевски речено, стране војске дођу и оду из Босне, а народи који у њој вијековима живе једни крај других, настављају даље. Да овог пута ствари изгледају другачије побринуо се Гавин Вилијамсон, британски министар одбране, који је, када је нешто раније упутио 40 припадника специјалних снага у БиХ, изразио забринутост за предстојеће изборе у БиХ и могућност руског утицаја на исте. А руски утицај требало би да спријече и демократске изборе омогуће британске специјалне снаге.

Како изгледа када оружане снаге, посебице НАТО, брину о демократији видјели смо на примјерима Либије и Сирије. У Српској су британске специјалце доживјели као обавјештајце, а прочуло се да се ради о дјеци миграната са простора екс Југославије те за њих језичка баријера, иначе честа препрека за стране трупе у БиХ, неће предствљати проблем. Сви, наиме, говоре, ко српски, ко хрватски, ко бошњачки.

Реакције из Српске су биле оштре, а реаговало се и из Србије.

Да би учествовале у „Брзом одговору“ британске снаге су на сарајевски аеродром пристигле 23. августа у вечерњим сатима, а не у поподневним, како је било најављено. Мјера опреза, прокоментарисали су бројни новинари који су ишчекивали британски контигент.

Британски падобранци стижу на сарајевски аеродром

Захваљујући педантно уређиваном сајту британског министарства одбране сазнајемо да је у БиХ стигао Други батаљон Падобранске регименте британске војске. Дошли су из Кента, са сједиштем у Колчестеру, гдје су изводили вјежбе одржавања јавног реда. Тако да се у БиХ појачавају британске снаге вјероватно сразмјерно бризи о руском утицају на изборе.

Брига о ћелијама Ал Каиде и Исламске државе се не испољава и поред провјерених сазнања о бројним параџематима, вехабијским енклавама, и повратницима са сиријског ратишта, који као тема више и не постоје у бх политичком и безбједносном дискурсу.

Ни Британци уочи доласка у Сарајево нису изводили вјежбе на тему како неутралисати терористичку групу.

Ако Падобранска регимента поново, односно по завршетку „Брзог одговора“, из Колчестера буде послана у Босну како би помогла снагама ЕУФОР-а, операција ће имати кодни назив ЕЛЏИН (ELGIN), а будући да би се то могло одвијати само у ванредним ситуацијама, Британци би преузели команду над снагама ЕУФОР-а.

У том контексту потпуковник Данкен Мен, командант 2. падобранског батаљона (2 PARA) из базе у Колчестеру у Енглеској, рекао је: ”Као јединица високе борбене готовости са искуством рада са мултинационалним партнерима, 2. падобрански батаљон се природно уклапа у Операцију ЕЛЏИН. Обучени смо и спремни за размјештање у Босни ако се то од нас захтева, и имам пуно повјерење у вјештине, зрелост и флексибилност наших падобранаца.”

Да присуство британских снага у БиХ није новина подсјетио је министар одбране Вилијамсон изјавом да су британске трупе у БиХ присутне већ 25 година, што значи од ратне 92. О томе свједочи и жртва 59 британских војника.

Према писању сарајевског „Ослобођења“, монсињор Мато Зовкић из Сарајевске надбискупије 8. августа одржао је помен у резиденцији британског амбасадора Фергусона на Ковачима, у којој се налази и меморијални споменик. Положено је цвијеће и служена миса за војнике који су погинули у БиХ од 1992. до 2004. године.

Британски медији попут „Гардијана“ упорно траже, и зачудо „проналазе“ Русе у Бања Луци.

У касарни у Залужанима, тренинг центру Муп-а, како је они називају, „налазе“ руске специјалце и инструкторе, што фрапантно свједочи о „малигном руском утицају“.

Једино што у Бањој Луци сигурно могу пронаћи јесте велика љубав према Русији, у коју ће британски новинари и оних 40 обавјештајаца моћи да се увјере 17. септембра приликом полагања камена темељца за Руско-српски културни центар са величанственим храмом.

Да би се операција ЕЛЏИН реализовала неопходно је да дође до погоршања безбједносне ситуације. Тада би претходница од 40 обавјештајаца послала извјештај да је стање „измакло контроли“.

Драган Мектић, тзв. министар безбједности БиХ, упорно даје допринос таквом сценарију. Континуирано у јавност пласира оптужбе и неистине о МУП-у Српске, а у посљедњем иступу указао је да ће „власт Бања Луку држати у страху“.

– За ове изборе власт припрема инциденте тешког карактера који неће ићи далеко од покушаја убистава када се Бања Лука психолошки сломи. То су поуздане информације. Поручујем грађанима Бања Луке која се жели дисциплиновати металним шипкама, да се не боје, да су ово најобичнији јадни мишеви и да су ово њихови посљедњи трзаји. Постоје основана сазнања да власт и даље спрема атмосферу линча, да ће се ово наставити – казао је Мектић.

Да ли је операција ЕЛЏИН једна од КОИН (COIN) операција?

КОИН операције (називају их противпобуњеничким) су специјалне операције у постконфликтним подручјима у циљу придобијања локалног становништва за стечено стање, а британске снаге су их изводиле у колонијалним земљама Африке као и у Авганистану.

Уосталом, како сазнајемо са сајта Министарства одбране БиХ, 29. марта ове године у Сарајеву је завршен петнаестодневни КОИН курс „са академским програмом који има за циљ проширити разумијевање противпобуњеничких операција“.

Дакле, када је ријеч о безбједносној ситуацији у БиХ, кључно питање гласи: Да ли се Британци припремају да у Бањој Луци изведу КОИН операцију?

Да ли је то циљ свих тенденционих информација о погоршаној безбједносној ситуацији у Бањој Луци, у чему поред појединих домаћих предњаче и британски листови?

И на крају, можемо ли напад на новинара БН Телевизије Владимира Ковачевића, и зољу испаљену 31. марта на зграду Еурохерца у Бањој Луци, посматрати у том контексту?

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар