Коментари Одабрано

Галијашевић: Опозицију у Српској финансирају и Америка и Велика Британија

НАГЛАШАВА: СВИ ДОСАДАШЊИ ИЗБОРИ БИЛИ СУ ПОД ПРИТИСКОМ ЗАПАДА
  • Коментаришући наводе да је Тривићева за своју кампању добила 10 милиона долара, Џевад ГАЛИЈАШЕВИЋ указује да је увијек дио међународне заједнице чинио све да изборни процес у БиХ не буде демократски, да буде усмјераван тако да се константно води рат против елемената државности Републике Српске
  • „Ако погледате историју и школовање појединих кадрова ПДП-а, видјећете нпр. Младена Иванића који је у Глазгову радио докторат, а управо тамо су сједишта појединих британских служби. Неки од тих људи – наглашава Галијашевић – отишли су тамо и обезбиједили себи капитал, некретнине, куће, станове, и то нам говори да Велика Британија овдје користи и злоупотребљава своју улогу притиском на становништво финансирањем ових и сличних пројеката“

ПОЛИТИЧКИ аналитичар и стручњак за безбједност и тероризам Џевад Галијашевић рекао је данас Срни да случај финансирања кандидата ПДП-а за предсједника Републике Српске Јелене Тривић у износу од 10 милиона долара није усамљен примјер, јер су се сличне ствари дешавале и раније, у шта је осим Америке укључена и Велика Британија.

„Није први пут да се Запад мијеша у изборе у БиХ, јер је познато да су сви досадашњи избори били под притиском тог Запада, с једне стране медијском пропагандом, која је увијек вођена против власти у Републици Српској, односно Милорада Додика и СНСД-а, а с друге стране постоји читава организација тзв. специјалних представника и дипломата, али не само из САД него и Велике Британије“, рекао је Галијашевић.

Коментаришући наводе да је Тривићева за своју кампању добила 10 милиона долара, он је рекао да је увијек дио међународне заједнице чинио све да изборни процес у БиХ не буде демократски, да буде усмјераван тако да се константно води рат против елемената државности Републике Српске.

Он сматра да ни у овај случај није умијешана само Америка, као и да није ријеч само о једној уплати новца на рачун опозиције, већ о много широј акцији подршке ПДП-у, политичкој странци за коју тврди да је британска експозитура, миљеник Запада.

„Ако погледате историју и школовање појединих кадрова ПДП-а, видјећете нпр. Младена Иванића који је у Глазгову радио докторат, а управо тамо су сједишта појединих британских служби. Неки од тих људи су отишли тамо и обезбиједили себи капитал, некретнине, куће, станове, и то нам говори да Велика Британија овдје користи и злоупотребљава своју улогу притиском на становништво финансирањем ових и сличних пројеката“, навео је Галијашевић.

Џевад Галијашевић

Он је додао да се „дарежљивост“ САД огледа и у сумњивим работама америчког милијардера Џорџа Сороша који је на сличан начин знао „интервенисати“ у виду износа од око 20 милиона долара.

„Сви ови подаци дјелују веома озбиљно и њих већ у региону коментаришу озбиљни интелектуалци попут Дејана Лучића, што нам говори да су ове оптужбе са основом, тако да је сада све до грађана који треба да препознају да су овакве нелегалне активности уперене управо против њих и Републике Српске“, поручио је Галијашевић.

Према његовим ријечима, то није борба против једног човјека /Милорада Додика/, јер је то лаж, него је то борба против државотворног концепта Републике Српске, која има право да има своје пријатеље у свијету, сходно својим политичким ставовима и одлукама.

У документу америчког Одјељења за европска и евроазијска питања наводи се да је на основу споразума са специјалним представником Метју Палмером и амбасадором Габријелом Ескобаром са Јеленом Тривић и Младеном Иванићем и инструкција предсједника САД Џозефа Бајдена неопходно дати 10 милиона долара у готовом новцу тиму генерала Дејвида Ноулса.

„Сврха ових средстава је спровођење агенде утврђене на секретарском састанку у септембру 2021. године /BR. 0709BHC21/ и тиче се јачања утицаја и оптимизације спровођења америчких стратешких одлука у областима под руским утицајем, изнад свега, спровођења агенде Дејтонског мировног споразума, након избора у Републици Српској, БиХ“, наводи се у документу.

Према том докумету, неопходно је обезбједити 19.500.000 у валути БиХ у новчаницима од по 200 КМ.

„Тим генерала Ноулса је задужен за пребацивање новца који ће бити пребачен истим летом Р08433-ЛQSA 4. августа у 1.35 часова по локалном времену и доставити новац контакт особи у БиХ“, наводи се у документу који је потписала помоћник државног секретара Донфрид Карен.

У вези са овим документом Срна је више пута контактирала Тривићеву, али она није одговарала на позиве.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар