Коментари

Кецмановић: Русија и Кина неће дати да се Шмитов извјештај нађе на дневном реду СБ УН

ПИТАЊЕ ЈЕ ДА ЛИ УОПШТЕ ТРЕБА ДА СЕ РАЗМАТРА ИЗВЈЕШТАЈ ГРАЂАНИНА ЊЕМАЧКЕ ШМИТА?
  • Први разлог је тај што Шмит од Савјета безбједности УН није именован за високог представника, тако да може да се огласи само као приватно лице, а додатни – што је његов извјештај монотоно понављање онога што смо већ бар 50 пута прочитали у извјештајима Валентина Инцка и његових претходника
  • „Нније ни требало прочитати Шмитов извјештај да бисмо знали да тамо пише да су Српска и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик криви за све. Новина је у томе што Шмит оптужује и Хрвате за дестабилизацију БиХ и њихов захтјев за територијалном реорганизацијом БиХ тумачи као подизање авети ратне тежње за трећим ентитетом иако су они Херцег-Босну имали до Вашингтонског споразума“
  • „Када би Милорад Додик и Драган Човић расписали референдум, показало би се да бар 90 одсто Срба и Хрвата више не желе да живе у БиХ. Нисам сигуран да и Бошњаци потајно не желе своју државицу, али то не смију да кажу“

ПОЛИТИКОЛОГ Ненад Кецмановић рекао је да је сигуран да ће представници Русије и Кине одбити да се извјештај Кристијана Шмита о стању у БиХ, у којем је оптужио Србе и Хрвате за дестабилизацију БиХ и подривање Дејтона, уопште нађе на дневном реду Савјета безједности УН.

Коментаришући Шмитове оптужбе у извјештају да власти Српске раде на поткопавању БиХ, њених надлежности и институција, као и да подривају мир и стабилност у БиХ, Кецмановић је поставио питање да ли уопште и треба да се разговара о томе шта је написао „њемачки грађанин Кристијан Шмит“.

„Два су разлога за то. Први је тај што Шмит од Савјета безбједности УН није именован за високог представника, тако да може да се огласи само као приватно лице. Друго, ако се упустимо у анализу овог извјештаја, можемо само да са досадом констатујемо да је то монотоно понављање онога што смо већ бар 50 пута прочитали у извјештајима /бившег високог представника у БиХ/ Валентина Инцка и његових претходника“, рекао је Кецмановић Срни.

Он је нагласио да између Шмита, са једне стране, и Инцка и претходника, са друге стране, постоји разлика у томе што су они бар имали легитимитет који Нијемац нема.

Према његовим ријечима, није ни требало прочитати извјештај да бисмо знали да тамо пише да су Српска и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик криви за све.

Међутим, оцијенио је Кецмановић, новина је у томе што Шмит у овом извјештају оптужује и Хрвате за дестабилизацију БиХ и њихов захтјев за територијалном реорганизацијом БиХ тумачи као „подизање авети ратне тежње за трећим ентитетом“.

„Хрвати су до сада били поштеђени, док је Српска била у негативном фокусу. Али, опет је ријеч о баналним подвалама и лажима“, сматра Кецмановић.

Он је упитао о каквој ратној тежњи за трећим ентитетом говори Шмит ако се зна да је трећи ентитет, односно Хрватска Република Херцег-Босна, постојала све до Вашингтонског споразума.

Кристијан Шмит

Кецмановић је подсјетио да су тај споразум испоручили Американци и Нијемци, али и да су Хрвати њиме добровољно створили ентитет са муслиманима, који се у почетку и звао бошњачко-хрватска федерација.

Он је указао да је Вашингтонским споразумом била предвиђена и конфедерација Федерације, истичући да су Хрвати преварени, па је то остало мртво слово на папиру.

„Сад је проблем у промјени Изборног закона да би Хрвати напокон могли да бирају свог члана Предсједништва БиХ. Хрватски захтјев је толико здраворазуман и демократски да нема ниједан контрааргумент. Али, Бошњаци су напросто против и у томе имају подршку Американаца, а Шмит их у томе послушно слиједи“, објаснио је Кецмановић.

Према његовом мишљењу, Хрвати су направили велику грешку тиме што су прихватили високог представника, али је, упркос томе, чињеница да се „споља подржани бошњачки унитаризам попео на врх главе и Србима у Српској и Хрватима у Федерацији“.

„Када би Милорад Додик и Драган Човић расписали референдум, показало би се да бар 90 одсто Срба и Хрвата више не желе да живе у БиХ. Нисам сигуран да и Бошњаци потајно не желе своју државицу, али то не смију да кажу“, сматра Кецмановић.

Указујући да БиХ као цјелину држи још једино инострани протекторат, он је поручио да се поставља питање докле ће то моћи да траје без обзира на међународну конјнуктуру.

„У свему томе Шмит је маргинална и трагикомична фигура“, закључио је Кецмановић.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар