Коментари

Кецмановић: У Сарајеву су свом гробару Клинтону дали улицу, у Кијеву ће свом – Бајдену – подићи споменик

НЕЋЕ СЕ УКРАЈИНСКИ РАТ ПРЕЛИТИ У БиХ – ПРЕЛИО СЕ ИЗ БиХ У УКРАЈИНУ КАО ИГРОКАЗ АМЕРИЧКОГ РЕДИТЕЉА
  • Када је Руска специјална операција у Украјини била тек почела, бошњачку политичку елиту и њене фронтмене- Изетбеговића, Џаферовића и Турковићку – био је ухватио паничан страх као да ће Путин из Донбаса правац у Сарајевски кантон
  • Но, откако је Шојгу успорио, а Американци постројили своје европске вазале-самоубице, окренули су плочу и потрчали да се удјену у табор у ком им мјесто није. Али „куд сви Турци, ту и мали Мујо“. Кличу Зеленском, Путину цртају бркове. Оживјели су снови из ратног Сарајева да ће БиХ бити експресно примљена и у НАТО и у ЕУ, јер „на Башчаршији се бране европске вриједности“.
  • Западне силе боре се против Русије, а они против Српске. Они против великих Руса, а Бошњаци против малих Руса. Они против Путина, а они против Милета и Драгана. Преумили су да је у преамбули несуђеног првог Устава ЕУ Валери-Жискар д’ Естен писао о хришћанским коријенима Старог континента
  • Нико на колективном Западу и не сумња да ће Путин остварити циљеве интервенције у Украјини и у томе га неће спријечити ни Бајден, ни НАТО а понајмање Зеленски. Украјина неће остати ни јединствена ни цјеловита, баш као што није ни Алијина БиХ. Овамо Српска, Херцег-Босна и Бошњачка Босна, ентитети и кантони. Онамо (про)руски дио још непознатих димензија, можда и (про)пољски дио као ратни плијен ЕУ

Пише: Ненад КЕЦМАНОВИЋ

МНОГИ тврде да ће се украјински рат прелити у БиХ. Напротив, тај рат се прелио из Босне у Украјину као реприза игроказа истог америчког редитеља.

Када је Руска специјална операција у Украјини била тек почела, бошњачку политичку елиту и њене фронтмене – Изетбеговића, Џаферовића и Турковићку – био је ухватио паничан страх као да ће Путин из Донбаса правац у Сарајевски кантон.

Политичари, новинари, интелектуалци у Сарајеву запомагали су: „Руско-украјински сукоб прелиће се на БиХ.“„Раскомадаће је руски агенти Додик и Човић.“„Придружили су им се и Милановић и Орбан са чела двије чланице и НАТО-а и ЕУ.“ „Запад се забавио о свом јаду и не брине о Босни“.

Но, како је Шојгу успорио, а Американци постројили своје европске вазале-самоубице, окренули су плочу и потрчали да се удјену у табор у ком им мјесто није. Али „куд сви Турци, ту и мали Мујо“.

Кличу Зеленском, Путину цртају бркове. Оживјели су снови из ратног Сарајева да ће БиХ бити експресно примљена и у НАТО и у ЕУ, јер „на Башчаршији се бране европске вриједности“.

Бошњаци су себе наједаред угледали као дио западне цивилизације у борби против „источног варварства“.

Западне силе боре се против Русије, а они против Српске. Они против великих Руса, а Бошњаци против малих Руса. Они против Путина, а они против Милета и Драгана. Преумили су да је у преамбули несуђеног првог Устава ЕУ Валери-Жискар д’ Естен писао о хришћанским коријенима Старог континента. Дакле католици , протестанти, православци, Јевреји…

А гдје су они? „Задњица на Окциденту, а срце на Оријенту“.

Не треба сумњати у искреност танког слоја урбане младежи, која себе погрешно перципира као грађане. То је њихово хтијење, а не стање. То није „један човјек – један глас“, што обезбјеђује доминацију најбројнијих, него дуг и сложен историјски процес који по Ралфу Дарендорфу при оптималним условим траје бар 60 година…

Грађанска држава, грађанска култура, грађанско друштво.

„Прво сапун па онда парфем!“- што би пучки рекао Милановић.

Није довољан капућино са сарајевском рајом на клупи између Великог парка и главне улице, именом до пола Титове, од пола Алијине.

Туширао их је Бакир са чела СДА, која са Исламском декларацијом у програму већ 30 година осваја гласове већине: „Док су џамије пуне, не бринем за будућност Босне“.

Себија и Бакир Изетбеговић

Он и ханума му Себија о Рамазану су се пред камерама дирљиво присјећали ратних ифтара када су бајрамски бурек правили од конзерве из међународне помоћи.

Алија је био више калиф него султан, важнија му је била џамија него нација и држава.

Било му је и без Хантингтона јасно да га католичко-протестантски Запад не прихвата као свога.

Цимерман му је довољно јасно рекао да САД неће подржати никакву муслиманску аутономију у БиХ. Добро га је схватио и у разним приликама огорчено помињао западну исламофобију, али је ипак наивно повјеровао да ће га укључити у заједнички фронт против опасних православних и завршио у пет кантона на 25 одсто Босне.

Алија Изетбеговић

Послије Дејтона се вајкао: „Босну дијелим најприје на пола са Крајишником, а онда половину на четвртине са Зубаком.

Бакир није извукао поуку, а сада не види да се у Украјини догађа већ виђено у Босни.

– Гурање у унапријед изгубљени рат. И Украјинци, баш као и Бошњаци, гурнути су у рат против неупоредиво јачег противника. Стари Изетбеговић је најприје потписао компромисни Кутиљеров план о унутрашњој подјели цјеловите БиХ, а онда га је Цимерман натоциљао да одустане.

И Зеленски је такође до задњег часа наглас очекивао да ће Бајден дати гаранцију Путину да се НАТО неће више примицати његовим границама и надао се компромису са Москвом око Донбаса.

Алија јесте политички испровоцирао рат, али је рачунао да ће САД, устреба ли, и оружано стати иза Муслимана против Срба и Хрвата. Иста очекивања је имао и Зеленски…

– Изостанак обећане/очекиване војне заштите. Кад је Русија са „пола снаге“ почела да напредује у специјалној операцији, Зеленски је преко видео-линка панично вапио за директним војним нагажовањем Запада, за хитним пријемом Украјине у НАТО или бар у ЕУ.

Олаф Шолц и Емануел Макрон

Добио је хладан одговор Столтенберга, Макрона, Шолца да од тога нема ништа.

Неодољиво је подсјећао на Алију Изетбеговића, који је почетком ’92 вјеровао да ће НАТО интервенисати у августу исте године, а онда се ишчекивање протегло три године све док су Муслимани/Бошњаци пред капитулацијом задржали једва 10 одсто БиХ.

– Медијска подршка и сатрапизација противника. Као што је својевремено у помоћ босанским Муслиманима, колективни Запад извео нечувену сатанизацију српског народа, тако данас чини са дијаболизацијом руског у прилог Украјинцима.

Ондашњи француски предсједник Жак Ширак говорио је: „Срби су народ звијери без вјере и закона!“.

Најприје, за увјежбавање, сатанизација Срба, па онда хистерична русофобија.

– Посјете естрадних звијезда Сарајеву и посјете политичара Кијеву. Ратно Сарајево су у организацији Стејт департмента походили интелектуалци у ондашњем глобалном тренду попут Сузан Зонтаг, Бернара Левија те музичке звијезде Џоан Баез и Боно Вокса, тако сада ратни Кијев ходочасте западни државници Џонсон, Макрон, Шолц да осоколе отписане.

Борис Џонсон и Владимир Зеленски

Плус: побиједили су на Евросонгу, као што је својевремено и Данис Тановић добио Оскара.

– Слање бедела и оружја. Истина, и у Босну и у Украјину је стигла је помоћ и у оружју и људству, али ни квантитетом ни квалитетом таквим да би могли да преокрене ситуацију на фронту.

Умјесто маринаца, сасоваца, легионара, и других елитних јединица, у БиХ су билистигли муџахедини, џихадисти, а у Украјину, сада, пси рата у униформама Азоваца, бандероваца.

Ни једни и други нису војници, него исламски односно фашистички терористи, са оружјем безмало са војних отпада. И све зато да се рат што више продужи: до посљедњег Украјинца, као што је било до посљедњег Бошњака.

– Епилог: државни распад и национални раскол. Нико на колективном Западу и не сумња да ће Путин остварити циљеве интервенције у Украјини и у томе га неће спријечити ни Бајден, ни НАТО а понајмање Зеленски.

Украјина неће остати ни јединствена ни цјеловита, баш као што није ни Алијина БиХ. Овамо Српска, Херцег-Босна и Бошњачка Босна, ентитети и кантони. Онамо (про)руски дио још непознатих димензија, можда и (про)пољски дио као ратни плијен ЕУ.

Оно што преостане Зеленском, биће де факто протекторат САД. И он ће, баш као и Бакир, ићи по своје мишљење.

Најзад, Украјинци су били блиски Русима, као и Бошњаци Србима. Сада им нико није мржи.

Када се упадне у познату схему, зна се шта слиједи. Подићи ће у Кијеву споменик Бајдену, као што су у Сарајеву Клинтону посветили улицу.

У спомен својим гробарима.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар