Коментари

Кецмановић: За Српску би било најбоље да распише референдум о Дејтонском споразуму или само о његовом Анексу четири

ЗА ПРАВО НА РЕФЕРЕНДУМ О НЕЗАВИСНОСТИ ВАЖНО ЈЕ ДА НИЈЕ ИЗРИЧИТО ИСКЉУЧЕНО
  • У интервјуу „Гласу Српске“ додатно нагласио: „Ко би имао основа да то оспори – нико. Поента је у томе што се под тим подразумијева изворна, а не ревидирана верзија Дејтонског споразума. А онда би ту, оригиналну верзију Споразума требало примјењивати у пракси“
  • И још указао: „Референдум о изласку из БиХ за Српску остаје посљедње рјешење јер би враћање свих изворних ентитетских надлежности значило за српски народ задовољавајућу конфедералну композицију земље, каква је и потписана и међународно гарантована у Дејтону, односно у Паризу“

ПРОФЕСОР емеритус са Факултета политичких наука у Бањалуци Ненад Кецмановић изјавио је да у техничком смислу нема препрека да се у Републици Српској одржи референдум о независности и да Народна скупштина верификује одлуку одговарајуће већине.

Кецмановић је истакао да нико у БиХ и изван нема моћ да то спријечи, иако се у том смислу јавља проблем унутрашњег и међународног признања резултата тог референдума.

„Зато сматрам да би за Српску било најбоље да распише референдум са питањем – Да ли сте за то да Српска прихвати Дејтонски споразум /или чак само његов Анекс четири/ потписан у Паризу? Ко би имао основа да то оспори – нико. Поента је у томе што се под тим подразумијева изворна, а не ревидирана верзија Дејтонског споразума“, рекао је Кецмановић за „Глас Српске“

Он је додао да би онда ту, оригиналну верзију Споразума требало примјењивати у пракси.

Кецмановић сматра да би такав закашњели референдум био право и обавеза Српске.

„Референдум о изласку из БиХ за Српску остаје посљедње рјешење јер би враћање свих изворних ентитетских надлежности значило за српски народ задовољавајућу конфедералну композицију земље, каква је и потписана и међународно гарантована у Дејтону, односно у Паризу“, додао Кецмановић.

Он је истакао да је референдум највиши облик демократије, као и да није неопходно да право на референдум о независности буде предвиђено уставом земље.

Довољно је да није изричито искључено. Колико знам, ни у једној земљи на свијету не пише да је референдум о независности забрањен, односно да народ нема право да се изјасни о овом питању“, рекао је Кецмановић.

Кецмановић је подсјетио да је Дејтонски споразум прихваћен само у Народној скупштини и да никада није био стављен на референдум, иако се радило, не само о новом Уставу БиХ, већ и њеном потпуно новом устројству у односу на претходно стање.

Он је напоменуо и да се све ово вријеме, нажалост, прећуткује да су највеће западне силе признале независност самопроглашеног Косова, јер сматрају да оно може да оде из Србије, а Српска не може из БиХ.

„То нема никакве везе са међународним правом“, закључио је Кецмановић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар