Коментари

Кецмановић: Због чега „добри Бошњани“ оволико желе да живе у истом „стану“ са „лошим Србима“?

ЈЕСУ ЛИ БАЈДЕН И МЕРКЕЛОВА УСАГЛАСИЛИ АНТИСРПСКУ ПОЛИТИКУ УНИТАРИЗАЦИЈЕ БиХ?
  • Биће да Бошњаци трче у сусрет обновљеном интервенционизму тзв. међународне зједнице“ који ће испунити њихове жеље за доминацијом?
  • Њихова грађанска држава без алтернативе, илити један човјек – један глас, практично би значила да ће већински Бошњаци преузети власт у јединственој Босни. А онда би ваљда слиједила дугорочна стратегија политичког  преваспитавања „лоших Срба“ у „добре Бошњане“, претварање националиста у грађане
  • Да се власи не досјете, бошњачка већина изабраће Богића Богићевића за инокосног предсједника државе, може и Драгана Мектића за премијера. Жељко Комшић је, шућур алаху, већ на Башчаршији да буде спикер парламента и да представља и Хрвате и Бошњаке. Додик и Човић могу једино у хајдуке, а остали у јатаке, градску герилу или у политичку емиграцију – у резервне домовине преко Дрине и Уне
  • Унутрашње и међународне околности јесу се од ’92, када је Жак Ширак говорио да су „Срби народ звјери без вјере и закона“, знатно промијениле, али САД и ЕУ су насушно потребни лаки и брзи поени ради враћања самопоуздања. Српска, дакле, мора да покаже да није тај поен     

Пише: Ненад КЕЦМАНОВИЋ

ЗАШТО „добри Бошњани“ толико желе да живе што ближе са „лошим Србима“? Да ли зато што пате од мазохизма? Да ли да би преваспитали „лоше“ у „добре“?

Да ли трче у сусрет обновљеном интервенционизму тзв. међународне зједнице“ који ће испунити њихове жеље за доминацијом?

Кажу да је ситуација у Босни слична оној из ’92. Бајден и Меркелова су изгледа усагласили антисрпску политику централизације и унитаризације БиХ, која наводно треба да обезбиједи „јединствену и функционалну државу“.

Ако  је „повратак незавршеним пословима у Босни“ на високом шестом мјесту спољнополитичких приоритета САД, онда је у Њемачкој, која је добила извршну улогу, овај  заједнички подухват још и више рангиран.

Евроамерички експерти – бошњачки лобисти (Сервер, Бугајски и др.) – креирају спољну медијску подршку.

Спољне агентуре и у Српској и у Србији раде на сукобу Вучића и Додика. Интригирањем око избора патријарха свесрпског, циљају на „аутокефалну босанску СПЦ“, поправни испит за промашај са ЦГ СПЦ.

На одласку се побудио и в.п. Инцко да Српској испостави ултиматуме.

Усхићени Изетбеговић и Турковићева убрзано обогаћају стигматизације Срба, Српске и њеног лидера: „Срби су лош народ“, „Српска је геноцидна творевина“, „српски члан Предсједништва је налик Хитлеру“…

Бакир Изетбеговић и Бисера Турковић

Али, пада у очи необична контрадикција у бошњачкој политици. Кажу да су Срби лош народ, а хоће са њима да живе у јединственој БиХ. Настојање да укину ентитетске границе и споје се са лошим комшијама, без заштите унутрашњих преграда, заиста је тешко објаснити.

Природно би било да се Бошњаци, напротив, залажу за што већу физичку дистанцу, високе ограде, тампон-зоне, наоружану граничну полицију и војне патроле на линијама унутрашњег разграничења 51: 49. према тим злим и наопаким Србима и опасној Републици Српској.

Бошњаци, међутим, мимо здраве памети, желе да живе у невеликом и неподијељеном заједничком стану са својим катилима и диндушманима.

Таква ирационална политика једино се може објаснити у психолошким категоријама.

Свјесно колективно излагање непосредној и непрестаној опасности и уживање у самомучењу даноноћним морама назива се – политички мазохизам. Да ли се заиста ради о томе?

Одговор се крије тек у другој фази пројекта „јединствена и функционална Босна“.

Када укину ретроградне „националне торове“, како не само бошњачки грађанисти зову ентитете и кантоне, три народа ће похрлити једни другима у загрљај. Обновиће се комунистичка БиХ, република вјековне толеранције, традиционалног комшилука, хармоничног самоуоправног суживота и идиличног социјлистичког заједништва у којој су Муслимани били стожерни народ. Тако нешто, међутим, у Босни под пет вијекова окупација и диктатура, уз локална национална клања, никад није постојало, сем у бошњачким легендама о магловитој „средњовјековној краљевини Босни у којој су наводно сви били богу-мили добри Бошњани, док их мрски сусједи нису подијелили и посвађали“.

Данас, послије грађанског рата на национално-верској основи, те накнадно нагомилане узајамане омразе, то је тек најмање реално.

Уосталом, да је Муслиманима било до такве БиХ какву проповиједају пред западним свијетом, направили би је у 4 кантона у којима 25 година држе власт.

Поучени референдумом из ’92, у ту бајку неће повјеровати ни „лоши Срби“, а неће ни Хрвати, који откако се буне што им Бошњаци бирају Комшића, постају све лошији.

Бакир Изетбеговић и Жељко Комшић

Други план пута ка јединственој Босни је прошле године на конгресу СДА онлајн дефинисано Бакир Изетбеговић: „Срби и Хрвати треба да постану више Босанци“. А то ће рећи да треба да постану мање Срби и Хрвати, да постепено забораве на свој национални и вјерски идентитет и интегришу се у  „темељни народ“ или  „старинце у Босни“, како они сами себе виде.

Да би им олакшао процес трансформације, Бакир је чак, истом приликом, Србима и Хрватима отворио врата СДА као свебосанске патриотске странке. Око босанког патриотизма, међутим, у Бакира и шире, постоји грешка у разумијевању комшија јер и код Срба и код Хрвата постоји такво осјећање. Но, везано је за дијелове БиХ, за РС и ХБ, али не и за ББ гдје их практично и нема и не желе да се врате.

А пошто се Срби и Хрвати баш никако не уклапају у бошњачки национални и државни пројекат, те по томе и јесу „лоши народи“ – утолико горе по њих. Са „лошим народима“ може и другачије.

Постоји, наиме, и трећи и најједноставнији пут до јединствене Босне. Ни Србе ни Хрвате не треба ништа ни питати, него сачекати да им је притисцима и уцјенама на РС и ХБ наметну Бајден и Меркелова, НАТО и ЕУ. А у  међувремену на природан отпор Срба и Хрвата одговарати осветничким порукама да ће „у другом полувремену грађанског рата Бошњаци изједначити разултат“.

Елем, грађанска држава без алтернативе, илити један човјек – један глас, што практично значи да ће већински Бошњаци преузети власт у јединственој Босни. А онда ваљда слиједи дугорочна стратегија политичког  преваспитавања „лоших Срба“ у „добре Бошњане“, претварање националиста у грађане.

Да се власи не досјете, бошњачка већина изабраће Богића Богићевића за инокосног предсједника државе, може и Драгана Мектића за премијера. Жељко Комшић је, шућур алаху, већ на Башчаршији да буде спикер парламента и да представља и Хрвате и Бошњаке.

Додик и Човић могу једино у хајдуке, а остали у јатаке, градску герилу или у политичку емиграцију – у резервне домовине преко Дрине и Уне.

Колико год сви ови бошњачки планови за јединствену Босну дјеловали нереално, није ли нам не мање тако изгледало и када су ’92. Муслимани, уз подршку међународне заједнице, арогантно игнорисали вољу српског народа против сецесије БиХ?

Као што се Караџић тада показао способан да заузврат створи РС – и Додик се до сада показао способан да је одбрани. Зато су удари на РС концентрисани на његову дискредитацију, а и српски народ постао је лош зато што га непрестано бира.

Истина, унутрашње и међународне околности јесу се од ’92, када је Жак Ширак говорио да су „Срби народ звјери без вјере и закона“, знатно промијениле, али САД и ЕУ су насушно потребни лаки и брзи поени ради враћања самопоуздања.

Српска, дакле, мора да покаже да није тај поен.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар