Коментари

Постоје ли три non paper који се тичу граница БиХ, Србије, Хрватске и Албаније?

У СЛОВЕНИЈИ ТВРДЕ ДА ЈАНШИН НИЈЕ НАСТАО У ЉУБЉАНИ, АЛИ ДА ЈЕ ОДАТЛЕ ДИСТРИБУИРАН

Јанез Јанша

  • У „папиру“ који је кренуо из Јаншиног кабинета се као главна рјешења нуде – уједињење Косова с Албанијом уз давање посебног статуса Србима на сјеверу Косова по узору на Јужни Тирол у Италији; припајање Србији великог дијела Републике Српске, да би самим тим Београд пристао на спајање Косова и Албаније
  • Наводи се такође да је хрватско национално питање могуће рјешити или припајањем већинских хрватских кантона у БиХ Хрватској или, као и у случају сјевера Косова, давањем посебног статуса по моделу Јужног Тирола. А Бошњаци би на референдуму одлучили хоће ли са својом државом у ЕУ или ће се опредијелити за не-ЕУ (Турску)
  • Садржај Јаншиног објавио портал Necenzurirano.si, чији новинар Примож Цирман је рекао: „Не знамо је ли настао у Љубљани, Будимпешти или Београду, али знамо да га је словеначка власт у протеклим мјесецима дистрибуирала кроз различите канале. Словеначко министарство није аутор, али је у дистрибуцији учествовао Јаншин кабинет. Према нашим изворима, вјерујемо да је документ са почетка ове године“

СЛОВЕНАЧКИ медији су објавили садржај non paper документа који се приписује Јанезу Јанши, уз наглашавање да га је послао у Брисел.

У њега су унијети подјела БиХ, али и прекрајање још неких граница на западном Балкану.

Суштина су издвајање Републике Српске из БиХ Босне и Херцеговине, са  њеним припајањем Србији, али и уједињење самопроглашеног Косова с Албанијом те спајање хрватских кантона у БиХ с Хрватском. Варијанта: давање посебног статуса тим кантонима, по узору на Јужни Тирол.

Судећи по писању медија из БиХ и региона, ово није једини non paper који се односи на БиХ и готово је извјесно да поред словеначког постоји и хрватски, а и још један који кружи по дипломатским круговима.

Јаншин non paper објавио је словеначки сајт Necenzurirano.si, а једино Бошњаци у њему виде позив за рат.

Александар Вучић, предсједник Србије, рекао је да није видио никакав документ нити зна за иницијативу о мирном разлазу БиХ, истичући да је изненађен лицемјерјем београдске чаршије која је нешто напала, а да нема појма о чему се ради.

„Нисам спреман да нешто што нисам видио осуђујем или хвалим“, рекао је Вучић, додајући да је однос Србије према БиХ поштовање интегритета БиХ, али и суверенитета тамо гдје постоји институционални суверенитет ентитета.

Бисера Турковић, министарка спољних послова БиХ, рекла је да све има за циљ да се отвори Пандорина кутија и дестабилизује западни Балкан.

„Неко ваљда мисли да би у таквим околностима могао остварити ратне циљеве. Ми се већ дуже вријеме као БиХ боримо у међународним круговима с малигном пропагандом и својеврсним хибридним ратом против евроатлантских интереса БиХ и грађана. Све ово посматрам у том контексту“, рекла је Турковићева.

Идеју о мирном разлазу у БиХ коментарисао је и Гордан Грлић Радман, министар спољних и европских послова Хрватске, који је рекао да тако нешто у Европи не постоји, јер ЕУ и све њене државе поштују међународно право, једнако као и Хрватска, што значи цјеловитост и сувереност БиХ као државе.

Ево шта пише у словеначком non paper

Прво се наводи се да су кључни проблеми региона неријешена национална питања Срба, Хрвата и Албанаца те да је у тим околностима готово немогуће замислити европску перспективу Србије и Косова, а чланство БиХ у ЕУ је потпуно искључено.

„Турска је нпр. искористила овај празан простор јачајући свој утицај у БиХ и Сјеверној Македонији“, наводи се у документу, у којем се нуде и рјешења – уједињење Косова с Албанијом уз давање посебног статуса Србима на сјеверу Косова по узору на Јужни Тирол у Италији; припајање Србији великог дијела Републике Српске, па би самим тим Београд пристао на спајање Косова и Албаније; хрватско национално питање могуће је рјешити или припајањем већинских хрватских кантона у БиХ Хрватској или, као и у случају сјевера Косова, давањем посебног статуса по моделу Јужног Тирола. 

Даље се у документу наводи да би на тај начин Бошњаци добили државу и на референдуму бирали ЕУ или не-ЕУ (Турска), али би пријетња било јачање радикалног ислама преко турског утицаја.

У случају оваквог развоја ситуације и мирне подјеле, ЕУ би покренула иницијативу „Три мора“, која подразумијева свеобухватни економски програм, а убразало би се чланство у ЕУ и НАТО-у.

Цирман: Постоје још три non paper

Примож Цирман, новинар словеначког портала, рекао је да према њиховим сазнањима постоје три `папира` у БиХ у којима на различите начине партиципира и Словенија.

Додао је да овај објављени није званично стајалиште Словеније и да јавност не вјерује да је он креиран код њих, али да Словенија јесте учествовала у његовој дистрибуцији.

„Не знамо је ли настао у Љубљани, Будимпешти или Београду, али знамо да га је словеначка власт у протеклим мјесецима дистрибуирала кроз различите канале. Словеначко министарство није аутор, али је у дистрибуцији учествовао Јаншин кабинет. Према нашим изворима, вјерујемо да је документ са почетка ове године. Ако сте пратили развој догађаја, у марту се већ провјеравао овај документ у дипломатским круговима и да ли се могу идеје из документа испунити или не“, закључује он.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар