Коментари

Пророковић: Ако тероризам постаје легитимно средство за целе државе – где ће то завршити?

ПОСЛЕДИЦЕ ЕСКАЛАЦИЈЕ УКРАЈИНСКЕ КРИЗЕ ПОСТАЈУ СВИМА СВЕ ВИДЉИВИЈЕ
  • Ни прва четвртина Украјинске кризе није завршена, а мења се структура светског политичког система, мењају се правила игре, мења се карактер глобализације, мењају се принципи на којима почива светска трговина
  • У исти кош могу се сврстати напад на кримски мост, убиство Дарје Дугине и минирање Северног тока. Према тврдњама из Москве, било је покушаја минирања и Турског тока. У том контексту може се расправљати и о гранатирању атомске електране у Запорожју
  • Ако је тероризам легитимно средство, онда је питање где му је крај? И како се то може завршити? То је велика претња по међународну безбедност. То се уопште не тиче Украјине, нити сукоба у Украјини, може да дестабилизује цео свет до крајњих граница
  • Шта ће Курти ако му пререгистрација на северу Косова не успе или – како ће реаговати Шмит након поновног пребројавања гласова?

Пише: Душан ПРОРОКОВИЋ

ПОСЛЕДИЦЕ ескалације Украјинске кризе видљиве су свима. И у том ритму ствари ће се наставити.

Изгледа, ни прва четвртина није завршена.

Мења се структура светског политичког система, мењају се правила игре, мења се карактер глобализације, мењају се принципи на којима почива светска трговина.

Шокови су извесни, за неке мањи, за неке већи. Бајденову администрацију, рецимо, шокирала је одлука ОПЕК да смањи производњу нафте. Цене енергената поново расту, нови круг инфлације куца на врата, претходна одлука Федералних резерви о повећавању референтних каматних стопа у овим околностима је не само релативизована, већ у великој мери и обесмишљена.

Остатак света, а посебно Кинезе, шокирала је операција украјинских служби безбедности или њихових делова, којом је оштећен Кримски мост. Мада се, макар на један дан у Кијеву због тога славило, а било је сличних реакција и другде.

У чему је ствар?

Постоји разлика у одређивању шта је ратно деловање, ратни чин или act of war и шта је терористичко деловање, терористички чин или act of terrorism. Постоје и нека правила ратовања, иако се она често крше и заобилазе, у најмању руку двојако се тумаче на конкретним примерима.

Оно што се одиграло на Кримском мосту, Кијев ће означити као диверзантску акцију. Уколико, након почетног одушевљења, уопште буду званично признали одговорност за то. Међутим, нема никакве сумње – реч је о терористичком деловању. Зато се и ретерирало само дан након реализације операције.

У исти кош могу се сврстати и убиство Дарје Дугине и минирање Северног тока.

Према тврдњама из Москве, било је покушаја минирања и Турског тока. У том контексту може се расправљати и о гранатирању атомске електране у Запорожју и покушајима изазивања нуклеарног акцидента.

Главни проблем је у томе што иза овога стоје институције држава, не само оне чије су службе непосредни извршиоци, већ и оних које то логистички и информационо подржавају. Тероризам није дозвољен, није легитиман, против њега се бори свим средствима, због тога се та линија између act of war и act of terrorism, ма колико дискутабилна била – не прелази!!!

Опасност од мешања појмова ратовање и тероризам је толико велика, да до сада виђено може бити тек дечија игра. Начин на који се терористичко деловање спроводи заправо је и процес легитимизације тероризма као средства у рату који се води и ратова који ће се водити.

Ако је тероризам легитимно средство, онда је питање где му је крај? И како се то може завршити?

То је велика претња по међународну безбедност. То се уопште не тиче Украјине, нити сукоба у Украјини, може да дестабилизује цео свет до крајњих граница. Буквално, било који објекат критичне инфраструктуре било где у свету може постати легитимна мета ако се прихвати овакав приступ.

Последице украјинског ракетирања Доњецка, 14. март 2022.

Од дрвећа се често не види шума.

Са једне стране, забављени својим мукама и регионалним питањима, политичари су оријентисани на текуће ствари.

Шта ће Курти ако му пререгистрација на северу Косова не успе или – како ће реаговати Шмит након поновног пребројавања гласова?

Са друге стране, медији циљано смештају наратив о Украјинској кризи у један, у сваком смислу узак овир, где се то представља као рат Москве и Кијева.

Због тога измиче пажњи да се, у сукобу који траје, многе границе прелазе. И то врло брзо и јако безобразно. Зато и последице постају све веће. Отуда ваљда и убеђеност дела коментатора о неумитности употребе нуклеарног арсенала.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар