Коментари

САД и ЕУ преко НАТО агресивно милитаризују БиХ на антируским и антисрпским основама

ГАЛИЈАШЕВИЋ: УГРОЖАВАЈУ СТАБИЛНОСТ БиХ И ПРОВОЦИРАЈУ МЕЂУЕТНИЧКЕ СУКОБЕ
  • Експерт за безбједност Џевад ГАЛИЈАШЕВИЋ: Американци у сарадњи са ЕУ већ дуже вријеме, кроз разне донације и једностране уговоре које потписују у Сарајеву са представницима бошњачких елита, користе механизам НАТО алијансе да БиХ позиционирају на линију ватре у сукобу који САД, ЕУ и НАТО воде против Русије, али и против интегритета и суверенитета Србије, поготово на самопроглашеном Косову
  • „Ако Русија, која је четврта држава по обиму инвестирања у БиХ и гарант Дејтонског споразума, буде утврђена као војно-политички непријатељ БиХ, Сарајлије би се сигурно смрзавале без јефтиног руског гаса купљеног на вересију /кредит са одгодом плаћања/ и стандард би им био неповратно урушен, а Срби би, као у вријеме НДХ, постали окупирани народ са дефицитом уставних права… са даљим слабљењем политичког и институционалног капацитета Републике Српске“
  • Амбасадор САД У БиХ Мајкл Марфи најавио је да ће САД издвојити 17 милиона долара за Оружане снаге БиХ, те додатних 12 милиона за набавку напредних хеликоптерских симулатора и 23 милиона долара за нове хеликоптере

СЈЕДИЊЕНЕ Државе и ЕУ, путем НАТО-а, врше агресивну милитаризацију БиХ на антируским и антисрпским основама, изјавио је Срни стручњак за међународну безбједност Џевад Галијашевић.

Истовемено, додао је он, сумњивим договорима у Сарајеву са представницима само једног народа и његових политичких странака, те тајним акцијама и специјалним операцијама, јача своје агресивне ресурсе, донира опрему и предузима агресивне мјере којим се угрожава стабилност БиХ и провоцирају међуетнички сукоби због разлике у ставовима везаним за НАТО интеграције БиХ.

Према његовим ријечима, Американци у сарадњи са ЕУ већ дуже вријеме, кроз разне донације и једностране уговоре које потписују у Сарајеву са представницима бошњачких елита, користе механизам НАТО алијансе да БиХ позиционирају на линију ватре у сукобу који САД, ЕУ и НАТО воде против Русије, али и против интегритета и суверенитета Србије, поготово на самопроглашеном Косову.

С једне стране Русија, као четврта држава по обиму инвестирања у БиХ и гарант Дејтонског споразума, тиме би била дефинитивно утврђена као војно-политички непријатељ БиХ, а БиХ би, указао је он, прихватила посљедице енергетских, монетарних и безбједносних проблема са којима се суочава цијела ЕУ.

„Сарајлије би се сигурно смрзавале без јефтиног руског гаса купљеног на вересију /кредит са одгодом плаћања/ и стандард би им био неповратно урушен, а Срби би, као у вријеме Независне Државе Хрватске, постали окупирани народ са дефицитом уставних права и присилним мјерама да се оживи процес слабљења политичког и институционалног капацитета Републике Српске“, рекао је Галијашевић.

На овај начин, навео је он, војним притиском и јачањем НАТО структура извршила би се додатна милитаризација земље и Република Српска присилила да подржи политику католичког Запада, којим се Србија распарчава, Срби у Црној Гори понижавају и ометају у остваривању уставних права, док би се Република Српска политички деградирала.

Џевад Галијашевић

„Наоружавање и пријем нових војника у Оружане снаге БиХ наставак су политике у Сарајеву и министра одбране Сифета Поџића, након што је прије два мјесеца примио делегацију из Главног сједишта НАТО-а из Брисела, које је предводио вођа тима иницијативе ДЦБ Бора Онен, а уз Рохана Максвела, који у НАТО-у води партнерски програм Процеса планирања и ревизије /ПАРП/ за БиХ и команданта НАТО Штаба Сарајево, бригадног генерала Памелу Мекгаха“, подсјетио је овај аналитичар.

Већ тада је било јасно, каже Галијашевић, да заједнички концепт одбране и безбједности, као и сам Дејтонски споразум, представљају тек „мртво слово на папиру“.

„Јасно је да питање сарадње са НАТО алијансом, као и укупна спољна политика не могу бити приватна својина само бошњачког народа, нити `заједничке институције` могу уопште бити заједничке“, оцијенио је он.

Галијашевић пита чему служе овакве донације и договорене мјере ако сви релевантни обавјештајно-безбједносни показатељи неспорно потврђују да је ситуација у БиХ на пољу безбједности и одбране стабилна и да нико не покушава угрозити границе и територијални интегритет БиХ.

„Стиче се увјерење да се синхронизоване акције из команде НАТО алијансе и стални притисци на политички и одбрамбени систем воде због тога да ситуација не буде стабилна, да се читав један народ, који има лоша искуства и био је жртва агресивних НАТО удара, прогласи безбједносном пријетњом и стави под војни надзор“, рекао је он.

Галијашевић је подсјетио да је српски народ у БиХ и Србији био предмет жестоке агресије и бомбардовања од већине земаља чланица НАТО пакта, а Срби из Републике Српске Крајине, са подручја данашње Хрватске, су немилосрдно протјерани и масакрирани уз помоћ НАТО алијансе и њихових војних ефектива.

„Зато је крајње лицемјерно тумачити да ове донације у оружју требају обезбиједити одбрану државе, мира и стабилност и то у тренутку када нико споља не представља пријетњу територијалном интегритету и суверенитету БиХ“, констатовао је Галијашевић.

Амбасадор САД У БиХ Мајкл Марфи јуче је најавио да ће САД издвојити 17 милиона долара за Оружане снаге БиХ, те додатних 12 милиона за набавку напредних хеликоптерских симулатора и 23 милиона долара за нове хеликоптере.

Савјет Европе донио је јуче мјеру помоћи у вриједности од 10 милиона евра за потребе Оружаних снага БиХ ради „даљег јачања безбједносног ангажмана са партнерима на западном Балкану“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар