Коментари Одабрано

Тегелтија: Сада ће СНСД и ХДЗ изабрати који од два бошњачка блока ће узети за партнера на нивоу БиХ

АУТОРСКИ ТЕКСТ САВЈЕТНИКА ПРЕДСЈЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
  • Досад су бошњачке странке биле те које су бирале партнере из српског и хрватског народа и то чак без обзира на њихов изборни резултат. Тако смо 2018. године имали избацивање из власти СНСД- а и улазак у власт са опозиционим партијама из Републике Српске иако је СНСД био убједљиви побједник избора у Српском корпусу. Исто се десило и са избацивањем из власти ХДЗ иако је био доминантни побједник у хрватском корпусу
  •  Драма у сарајевској политичко-мњдијској чаршији је уствари посљедица је доживљаја БиХ као доминантне државе бошњачког народа који би ваљда једини требали да имају екслузивитет бирања партнера међу Србима и Хрватима. Овај пут судар са реалношћу ће принудити политике у Сарајеву да схвате да једноставно нису екслузивни власници БиХ

Аутор: Милан ТЕГЕЛТИЈА

У САРАЈЕВУ се од потврђивања избора не могу престати чудом чудити и снебивати на чињеницу да ће СНСД и ХДЗ бити ти који ће бирати партнера из бошњачког политичког корпуса за власт на нивоу БИХ.

Чуде се из простог разлога што је досадашња навика била да управо бошњачке странке буду те које бирају партнере из српског и хрватског народа и то чак без обзира на њихов изборни резултат.

Тако смо 2018. године имали избацивање из власти СНСД- а и улазак у власт са опозиционим партијама из Републике Српске иако је СНСД био убједљиви побједник избора у Српском корпусу. Исто се десило и са избацивањем из власти ХДЗ иако је био доминантни побједник у хрватском корпусу.

Овај пут ситуација је другачија и одмах је у сарајевској политичко-медијској чаршији права узбуна.

Без обзира на сву ту сарајевску халабуку, која нормално жели да покаже ненормалним, СНСД и ХДЗ као странке које се залажу за легитимно представљање народа ни овај пут уствари неће одступити од тих својих фундаменталних начела легитимног представљања народа. СНСД и ХДЗ су на изборима од народа добили капацитет какав није добио ниједан од два супротстављена политичка блока у Сарајеву.

У тој ситуацији потпуно је природно и нормално да СНСД и ХДЗ бирају с којим ће од та два супротстављена политичка сарајевска блока ући у партнерство за формирање власти на нивоу БиХ, јер су та два сарајевска блока подједнаке снаге и оба имају подједнак демократски капацитет бошњачког политичког корпуса за партнерство са српским и хрватским представницима на нивоу БиХ.

Нема ту бахатости, како то желе представити у сарајевској политичко-медијској чаршији, тек политичког прагматизма у ситуацији када су и СНСД и ХДЗ неприкосновени побједници у српском и хрватском народу, док је у бошњачком корпусу политички капацитет подијељен на два подједнако снажна блока са подједнаком демократским капацитетом добијеним на изборима у бошњачком корпусу.

Нит је СНСД нит је ХДЗ бирао Бошњацима представнике, нит су утицали на изборни резултат у бошњачком корпусу.

Бошњачки корпус је сам дао подједнак легитимитет и демократски капацитет за оба супротстављена политичка блока, и зато ко год буде био партнер СНСД и ХДЗ на нивоу БиХ из бошњачког корпуса имаће потребан легитимитет бошњачког народа.

Проблем драматизовања такве ситуације у сарајевској политичко-медијској чаршији је уствари само посљедица доживљаја БиХ као доминантне државе бошњачког народа који би ваљда једини требали да имају ексклузивитет бирања партнера међу Србима и Хрватима.       
Овај пут судар са реалношћу ће принудити политике у Сарајеву да схвате да једноставно нису ексклузивни власници БиХ.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар