Коментари Одабрано

„Текбири се гласно оре, ту се Хамзе храбро боре. Текбир! Алаху-екбер!

И ДЈЕЦА МЕЂУ ХИЉАДАМА ПРИПАДНИКА БИВШЕГ ПЕТОГ КОРПУСА АРМИЈЕ РБиХ НА ХАСИНОМ БРДУ КОД БИХАЋА

  • Обиљежили годишњицу „фебруарске офанзиве“ Петог корпуса. У поворци био и велики број дјеце у маскирним униформама, један од дјечака носио и зољу
  • Предсједник Организације старјешина Војске РС Милован МИЛУТИНОВИЋ: Обиљежавање годишњица војних операција је легитимно, али ово није начин на који се то чини. Све чешће испливавају узнемирујући снимци маршева и обука: Посебно је забрињавајуће што су тиме обухваћена и дјеца. То већ има негативне утицаје на политичко-безбједносну ситуацију у БиХ“

РАТНА иконографија и повици „Текбир, Алаху-екбер“ доминирали су на обиљежавању годишњице фебруарске офанзиве јединица Петог корпуса Армије РБиХ на Хасином врху код Бихаћа, а у поворци је био и велики број дјеце у маскирним униформама, док је један од дјечака носио и зољу.

Снимак са Хасиног врха освануо је на профилу „Нанићеви Бужимљани“ на друштвеној мрежи Фејсбук и показује хиљаде бивших припадника јединица Петог корпуса Армије РБиХ, омладинаца и дјеце како марширају.

–  Текбири се гласно оре, ту се Хамзе храбро боре. Опет иде наша чета, да се памти 505. Текбир! Алаху-екбер! – орило се из грла учесника марша испод ратних застава.

Тек зарасле ратне ране тиме су поново оживљене јер су под тим заставама и симболима почињени масовни злочини над крајишким Србима. Осим тога, ратнохушкачке сцене са снимка су веома узнемирујуће у вријеме када су међунационалне тензије поново ојачале.

Предсједник Организације старјешина Војске РС Милован Милутиновић каже да је обиљежавање годишњица војних операција легитимно, али да ово није начин на који се то чини. Он упозорава да све чешће испливавају узнемирујући снимци маршева и обука и да је посебно забрињавајуће што су тиме обухваћена и дјеца.

– То већ има негативне утицаје на политичко-безбједносну ситуацију у БиХ. Довољно је видјети ратну кореографију, ратне заставе, униформе и вјерске повике коришћене у рату, па да буде јасно да се ради о хушкачким намјерама – каже Милутиновић.

Додао је да је, без обзира на то што закон не прописује казне за такве ствари, све то на граници дозвољеног.

Милован Милутиновић

– Нажалост, упркос међународним конвенцијама о заштити дјеце, бошњачка страна индоктринира и најмлађе, што смо видјели и на примјеру сарајевског удружења „Аскер“ гдје обучавају дјецу након што им дају религијске поуке из ислама. Тиме дефинитивно треба да се позабаве безбједносне агенције – рекао је Милутиновић.

Стручњаци истичу да посебно брине чињеница да су малољетници изложени ратној пропаганди.

Психолог Александар Милић каже да се ради о злоупотреби дјеце која би требало да су заштићена међународним конвенцијама.

– Дјецу на тај начин је веома лако преузети од родитеља и преваспитати их за ратне потребе. На тај начин им од малих ногу мијењају и психологију и животне приоритете, стављајући им у први план и као животни циљ некакву потребу одбране од другог народа. Од тога до извршења терористичких аката је мали корак, а то је најлакше постићи код дјеце – каже Милић и додаје да би таквим појавама требало да се баве безбједносне службе.

 

Обука „Аскера“ у зимском кампу код Тешња

На каналу „Јутјуб“ крајем јануара је објављен снимак који показује чланове Удружења за развој физичких и позитивних моралних особина „Аскер“ из Сарајева како дјецу обучавају у зимском кампу на језеру Јелен код Тешња.

Дјечаке исламу подучавају вехабије, а затим их изводе на отворен простор гдје имају вјежбе идентичне војничким припремама, само без оружја.

Дјечаци на питања гласно одговарају да су аскери, што на турском језику значи војници.

(Глас Српске)

 

1 коментар

Кликни овде да поставиш коментар