Новости

Брисел и Лондон ставили тачку на Брегзит: Нагодилисе о новим односима и слободној трговини

БОРИС ЏОНСОН СЕ МОЖЕ СУОЧИТИ СА ОПТУЖБАМА ДА ЈЕ ПРЕВИШЕ ПОПУСТИО
  • Кабинет Бориса ЏОНСОНА објавио: „Повратили смо контролу над нашим финансијама, границама, законима, трговинским правилима и водама. Ово је узбудљива вијест за породице и фирме из цијелог Уједињеног Краљевства. Закључили смо први трговински споразум са ЕУ заснован на принципу нулте тарифе и квоте“
  • Предсједник Европске комисије Урсула фон дер ЛАЈЕН: Вриједило се борити се за овај договор. Сада имамо поштен и уравнотежен споразум са Уједињеним Краљевством који ће штитити интересе ЕУ, гарантовати лојалну конкуренцију и пружити предвидљивост нашим рибарима

ВЕЛИКА Британија је постигла споразум са Европском унијом о будућим односима и слободној трговини након Брегзита.

Британски премијер Борис Џонсон је објавио преко Твитера:

„Договор је постигнут!“

Шеф Европске комисије Урсула вон дер Лајен такође је рекла да су Европска унија и Велика Британија постигле споразум о партнерству након завршетка процеса иступања Уједињеног Краљевства из ЕУ.

„Овим избјегавамо прекид кључних веза [између Велике Британије и ЕУ]. Вриједило се борити се за овај договор. Сада имамо поштен и уравнотежен споразум са Уједињеним Краљевством који ће штитити интересе ЕУ, гарантовати лојалну конкуренцију и пружити предвидљивост нашим рибарима“, додала је.

„Растанак је тако слатка туга“, закључила је Фон дер Лајен обраћајући се Британцима.

Из Џонсоновог кабинета је објављено:

„Повратили смо контролу над нашим финансијама, границама, законима, трговинским правилима и водама. Ово је узбудљива вијест за породице и фирме из цијелог Уједињеног Краљевства. Закључили смо први трговински споразум са ЕУ заснован на принципу нулте тарифе и квоте“.

Споразум ће морати да одобре Европски савјет и чланови Доњег дома британског парламента који ће због тога  хитно наставити засједање.

Вјероватно ће почети 30. децембра.

Могуће је да ће се најватренији евроскептици у владајућој Конзервативној странци Велике Британије успротивити нацрту споразума. Могуће су и оптужбе на Џонсонов рачун да је учинио превише уступака Бриселу.

Постизање компромиса постало је могуће након што је Лондон направио уступке у фундаментално важном питању расподјеле риболовних квота у искључивој економској зони Уједињеног Краљевства.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар