Новости

Москва поручила САД да јој не пада на памет да се прикључи њиховој антикинеској коалицији

ЗАХАРОВА ТОН ДРЖАВНОГ СЕКРЕТАРА МАЈКА ПОМПЕА НАЗВАЛА ШТЕТНИМ И ИЗАЗИВАЧКИМ

Кувари постамеричког свјетског поретка

  • Портпаролка Министарства иностраних послова РФ Марија ЗАХАРОВА: „Америчка коалиција је и покушај забијања клина у пријатељске везе Русије и Кине. Намеравамо да даље ојачамо сарадњу са Народном Републиком Кином јер наше односе сматрамо најважнијим фактором у стабилизације прилика у свијету“

ЗВАНИЧНА Москва је званично ставила до знања САД да јој не пада на памет да се прикључује америчкој антикинеској коалицији.

Портпаролка Министарства иностраних послова РФ – Марија Захарова – изјавила је да је Москва изненађена изазивачким тоном изјава државног секретара САД Мајка Помпеа о стварању међународне антикинеске коалиције.

Изненађује изазивачки тон Помпеових изјава који је, нажалост, постао уобичајен за амерички спољнополитички вокабулар, а садржи грубости  на рачун Народне Републике Кине, њеног друштвено-политичког система и руководства земље“.

Оцијенила је да Вашингтон провоцира тензије у односима са Пекингом, што наноси штету како америчко-кинеским односима, тако и међународној ситуацији у цјелини.

„Те двије државе су, нагласила је, сталне чланице Савјета безбједности УН и играју важну улогу у свјетским пословима. Заједно са осталим чланицама Петорке, они сносе посебну одговорност за одржавање глобалне стабилности “, нагласила је Захарова.

Марија Захарова

Москва изјаву Помпеа сматра још једним покушајем компликовања руско-кинеског партнерства и покушајем забијања клина у пријатељске везе Русије и Кине.

Захарова је у име свог државно-дипломатског врха поручила Американцима да у својим намјерама неће успјети. И још додала:

„Намјеравамо да даље ојачамо сарадњу са Народном Републиком Кином јер наше односе сматрамо најважнијим фактором стабилизације прилика у свијету“.

Захарова је претходно изјаву Помпеа назвала покушајем провоцирања Русије и Кине.

http://fakti.org/mid/moskvaupozorilavasingtondanjegovaantikoalicijaugrozavasvet

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар