Новости

Народна скупштина РС треба да оснажи Додиково одбијање Ђукановићеве посјете

БИЋЕ РАЗМОТРЕНО И ЊЕГОВО ОСПОРАВАЊЕ АРАНЖМАНА СА ГРАНИЧНОМ И ОБАЛСКОМ СТРАЖОМ ЕУ

СРПСКИ члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик послао је у кабинет предсједника Народне скупштине Републике Српске Недељка Чубриловића захтјев за одржавање посебне сједнице републичког парламента на којој би била разматрана његова изјава о проглашењу Закључка о утврђивању званичне посјете предсједника Црне Горе Мила Ђукановића.

„У допису је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик затражио да се народни посланици на сједници изјасне и о Изјави српског члана Предсједништва БиХ о проглашењу Закључка о утврђивању званичне посјете предсједника Црне Горе Њ.Е. Мила Ђукановића Босни и Херцеговини, 2. и 3. марта 2020 године, број 01-50-1-476-2/20, без консензуса усвојеног на 9. редовној сједници Предсједништва БиХ, одржаној 19. фебруара 2020. године, веома штетном по виталне интересе Републике Српске“, наводи се у саопштењу народне скупштине Републике Српске.

Додаје се да је Додик такође затражио да посланици на посебној сједници разматрају Изјаву српског члана Предсједништва о проглашењу Одлуке о прихватању Споразума о статусу између Босне и Херцеговине и Европске уније о активностима које спроводи Агенција за европску граничну и обалну стражу на територији Босне и Херцеговине, без консензуса на 9. редовној сједници Предсједништва БиХ, одржаној 19. фебруара 2020. године, веома штетном по виталне интересе Републике Српске.

„Српски члан Предсједништва БиХ је позвао посланике Народне скупштине Републике Српске да у року од 10 дана одрже сједницу и двотрећинском већином подрже ове двије изјаве. По Уставу БиХ, члан В. 2. д) Народна скупштина Републике Српске разматра Изјаву српског члана Предсједништва БиХ. Уколико у року од 10 дана од дана просљеђивања Изјаве Народна скупштина Републике Српске двотрећинском вечином потврди Изјаву, оспорена Одлука и Закључак не ступају на снагу“, наводи се у саопштењу НС РС.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар