Одабрано Свијет

Ах, Пољаци: Варшава тврди да је економска интеграција Русије и Бјелорусије пријетња Европи

ЧАПУТОВИЧ: ТО ЋЕ УГРОЗИТИ ДОСАДАШЊУ РАВНОТЕЖУ СНАГА НА КОНТИНЕНТУ

Јацек Чапутович

  • Половином септембра московски дневни лист „Комерсант“ објавио да Русија и Бјелорусија 2021-ве треба да пређу на заједнички „порески кодекс“, заједничку царинску политику и јединствени регулатор енергетског тржишта

ШЕФ пољске дипломатије Јацек Чапутович изјавио је да је зближавање Русије и Бјелорусије пријетња (до)садашњој равнотежи снага у Европи.

Он је „трентну ситуацију са Савезном државом Русије и Бјелорусије“ назвао „озбиљном“.

Власти у Минску је посавјетовао да се „сконцентрише на друга питања“ (а не на зближавање са Русијом).   

Бјелоруски премијер Сергеј Румас дан раније је изјавио да ће владе Русије и Бјелорусије до 1. децембра шефовима својих држава предложити детаљни пројекат интеграције економија двије земље (по привредним гранама).

Половином септембра је московски дневни лист „Комерсант“ објавио да Русија и Бјелорусија 2021-ве треба да пређу на заједнички „порески кодекс“, заједничку царинску политику и јединствени регулатор енергетског тржишта.

Бјелоруски лидер, Александар Лукашенко је 18. јула са Владимиром Путином разговарао о „економском обједињавању двије земље“.

Бивши помоћник министра одбране САД Александар Вершбоу поручио је ЕУ да не треба да се заноси илузијом да ће Минск поћи на зближавање с њом као што су то учиниле Украјина и Грузија.

Још је нагласио: „Запад мора бити опрезан и не стварати илузију да има тијесне везе са Бјелорусијом. То би имало контраефекат и изазвало би оштру реакцију Русије.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар