Odabrano Svijet

Ah, Poljaci: Varšava tvrdi da je ekonomska integracija Rusije i Bjelorusije prijetnja Evropi

ČAPUTOVIČ: TO ĆE UGROZITI DOSADAŠNJU RAVNOTEŽU SNAGA NA KONTINENTU

Jacek Čaputovič

  • Polovinom septembra moskovski dnevni list „Komersant“ objavio da Rusija i Bjelorusija 2021-ve treba da pređu na zajednički „poreski kodeks“, zajedničku carinsku politiku i jedinstveni regulator energetskog tržišta

ŠEF poljske diplomatije Jacek Čaputovič izjavio je da je zbližavanje Rusije i Bjelorusije prijetnja (do)sadašnjoj ravnoteži snaga u Evropi.

On je „trentnu situaciju sa Saveznom državom Rusije i Bjelorusije“ nazvao „ozbiljnom“.

Vlasti u Minsku je posavjetovao da se „skoncentriše na druga pitanja“ (a ne na zbližavanje sa Rusijom).   

Bjeloruski premijer Sergej Rumas dan ranije je izjavio da će vlade Rusije i Bjelorusije do 1. decembra šefovima svojih država predložiti detaljni projekat integracije ekonomija dvije zemlje (po privrednim granama).

Polovinom septembra je moskovski dnevni list „Komersant“ objavio da Rusija i Bjelorusija 2021-ve treba da pređu na zajednički „poreski kodeks“, zajedničku carinsku politiku i jedinstveni regulator energetskog tržišta.

Bjeloruski lider, Aleksandar Lukašenko je 18. jula sa Vladimirom Putinom razgovarao o „ekonomskom objedinjavanju dvije zemlje“.

Bivši pomoćnik ministra odbrane SAD Aleksandar Veršbou poručio je EU da ne treba da se zanosi iluzijom da će Minsk poći na zbližavanje s njom kao što su to učinile Ukrajina i Gruzija.

Još je naglasio: „Zapad mora biti oprezan i ne stvarati iluziju da ima tijesne veze sa Bjelorusijom. To bi imalo kontraefekat i izazvalo bi oštru reakciju Rusije.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar