Одабрано РС и матица

Антић: Или изворни Дејтон или раздруживање – није БиХ светија од Југославије

„ИНЦКО ЈЕ БИРОКРАТА И КУКАВИЦА, КАО И ПЕТРИЧ КОЈИ ЈЕ СЛИЧНЕ СТВАРИ РАДИО ПРЕД КРАЈ МАНДАТА“
  • Историчар Чедомир АНТИЋ: Ако нису успели први људи Католичке цркве да спрече оповргавање теорије да је Земља центар свемира, неће успети ни Инцко

СРПСКИ народ у овом моменту мора да буде јединствен. Или ће се ићи на изворни Дејтонски споразум, без политизација, или на то да се БиХ раздружи. Није она ништа светија од Југославије.

Истакао је ово за “Глас Српске” историчар и предсједник Напредног клуба из Београда Чедомир Антић говорећи о посљедицама и проблемима до којих је довела посљедња одлука одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка да путем допуне Кривичног закона забрани негирање геноцида, што је изазвало револт и оштре реакције у српском народу.

Према Антићевим ријечима, сценом доминирају злоупотребе, имајући у виду, додао је, да је и Хашки трибунал био политички злоупотријебљен, те да је неке истинске злочине, на тај начин, укључио у једну националистичку борбу.

– Уместо да се посвети спровођењу правде, то су учинили. Моје уверење је да, ако нису успели први људи Католичке цркве да спрече оповргавање теорије о томе да је Земља центар свемира, неће успети ни Инцко. Реч је о бирократи, кукавици, као што је био и један од његових претходника Волфганг Петрич, и пред крај мандата ово ради – истакао је Антић.

Овакав расплет, сматра, отвара неколико питања.

– Једно је да ли ће Република Српска опстати или нестати. Нажалост, то се питање постављало неколико пута у последњих 25 година, а сада је важно јединство. Причамо о реформама правосуђа, а један од последњих људи тамо који је пореклом Србин је избачен прошле године. Правосуђе БиХ воде они који припадају, пре свега бошњачком, а делимично и хрватском народу. То је, с друге стране, правосуђе које практично није судило за злочине над Србима, када су и пресуђивали, изрицали су веома мале казне, да би се затим јавила министарка иностраних послова и критиковала пресуду. Ово је тренутак да се српски народ обједини – рекао је Антић.

Вјерује да историчари у свијету не обраћају пажњу на ово.

– Људи као Инцко, преплаћене бирократе и националисти аустријски, рећи ће да су то цивилизацијске тековине. Аустрија је знала да је човек који је учествовао у истинском геноциду на Козари и да га бирају за предсједника. И? Какве су биле санкције – подсјетио је Антић.

Осврнуо се и на поједина поређења са холокаустом.

– Они који негирају холокауст, негирају да се то уопште десило. Ни холокауст нису одређивале пресуде, није постојала пресуда за геноцид у нирнбершком трибуналу. Велике силе имају срећу да могу да извозе своје проблеме. Тако су нама извезли и ту међународну администрацију и нека рјешења. Српски народ, једноставно, мора да буде јединствен – закључио је Антић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар