Одабрано Свијет

„Арепливир“ – нови лијек Русије против вируса корона

ПРВИ – „АВИФАВИР“ – ОДОБРЕН КРАЈЕМ МАЈА, КЛИНИЧКА ИСПИТИВАЊА ТРАЈУ ОД АПРИЛА
  • Клиничка испитивања арепливира су у потпуности завршена, резултати се обрађују и припремају за пренос Министарству здравља. Ако их министарство прегледа одмах и преквалификује привремену потврду у трајну, лијек ће се појавити у болницама почетком јула, а до јесени ће за све бити обезбијеђен лијек који спашава живот

МИНИСТАРСТВО здравља Русије одобрило је још један руски лек против вируса корона на основу фавипиравира, под трговачким називом арепливир.

Први – „авифавир одобрен је крајем маја, а клиничка испитивања су започета тек у априлу.

Стварање лека против ковида-19 може се упоредити само са открићем антибиотика који су човечанство спасили од бактеријских инфекција. А Русија је једна од првих земаља која је направила лек против нове опасне болести.

Клиничка истраживања су показала да је његова ефикасност 90 одсто, то јест, девет од десет особа уз благовремено лечење загарантовано неће преминути.

Обично су потребне године да се пронађу одређени лекови. Зато док су неки научници ужурбано почели да праве вакцине против вируса корона, други су одлучили да испробају већ постојеће лекове.

Посебно су тестирани антивирусни, имуномодулаторни и респираторни препарати.

Нарочите наде су биле положене на амерички лек ремдесивир који се користио против еболе и показао се ефикасним у борби против изазивача болести САРС и Мерс, као и на јапански лек за лечење грипа фапипиравир.

Оба лека имају широк спектар деловања против РНК вируса, у које спада и САРС ков2. Они сузбијају РНК-усмерену РНК полимеразу — ензим неопходан за репликацију патогена у ћелијама. Остали лекови само спречавају продирање вируса у ћелије.

„Ремдесивир је успешно прошао клиничка тестирања у САД и Немачкој, и 1. маја Управа за храну и лекове САД је, по поједностављеној процедури (два дан након завршетка тестирања), издала дозволу за хитну употребу ремдесивира за лечење ковид-19.

Руски научници и представници фармацеутских компанија су узели јапански лек као основу, брзо су спровели клиничка испитивања и покренули производњу лекова на основу фавипиравира који је 2014. године регистрован под трговачким називом авиган.

Клиничка испитивања арепливира су у потпуности завршена, резултати се обрађују и припремају за пренос Министарству здравља. Ако их министарство прегледа одмах и преквалификује привремену потврду у трајну, лек ће се појавити у болницама почетком јула, а до јесени ће за све бити обезбеђен лек који спашава живот.

https://rs-lat.sputniknews.com/rusija/202007021122914223-rusija-napravila-lek-protiv-kovida-jesenjeg-talasa-nece-biti-korona/

1 коментар

Кликни овде да поставиш коментар