Одабрано Свијет

Аустралијски ботаничар уочи еутаназије у Базелу пјевао „Оду радости“

ДЕЈВИД ГУДАЛ УШАО У 105 ГОДИНУ, ПЕНЗИОНИСАН ТЕК У 102, НЕ БОЛУЈЕ ОД НЕИЗЉЕЧИВЕ БОЛЕСТИ
  • Отац четворо дјеце и деда 12 унучади, али и дугогодишњи члан групе која се залаже за еутаназију „Егзит интернешенел”, објаснио на изузетној посјећеној конференцији за медије да је престао да ужива у животу прије пет или 10 година, дјелимично због све слабије покретљивости и губитка вида
  • У Швајцарској је `асистирано самоубиство` легално и доступно, а борци за право на смрт подржавају Гудалов поступак, док неки критичари кажу да би таква врста скраћивања сопственог живота требало да буде доступна само онима који су неизљечиво болесни

АУСТРАЛИЈСКИ научник Дејвид Гудал, који је одлучио да у Швајцарској, уз медицинску помоћ, данас себи одузме живот у 104. години, весело је данас у Базелу пред новинарима отпјевао неколико тактова „Оде радости” из Бетовенове Девете симфоније.

Гудал, који је рођен 4. априла 1914. године, изјавио је на изузетно посјећеној конференцији за новинаре да би асистирано самоубиство требало да буде доступније, преноси АП.

„Не желим више да живим и срећан сам што имам прилику да живот окончам”, рекао је Гудал, наводећи да ће вјероватно умријети уз помоћ смртоносне инјекције, али да ће метод ипак препустити љекарима.

У Швајцарској је `асистирано самоубиство` легално и доступно, а борци за право на смрт подржавају Гудалов поступак, док неки критичари кажу да би таква врста скраћивања сопственог живота требало да буде доступна само онима који су неизљечиво болесни.

Гудал није болестан, али наглашава да је све слабији и све више у немогућности да живи како је некад живио.

Пензионисан је тек у 102. години, као најстарији научник у радном односу.

Овај уважени ботаничар и еколог је Си-Ен-Ену рекао да његов живот више није вриједан живљења, изразивши наду да ће његова прича довести до легализације `асистираног умирања` у другим земљама.

Отац четворо дјеце и деда 12 унучади, али и дугогодишњи члан групе која се залаже за еутаназију „Егзит интернешенел”, објашњава да је престао да ужива у животу прије пет или 10 година, дјелимично због све слабије покретљивости и губитка вида.

„Волио бих да могу да поново трчим по пољима и видим свијет око себе”, рекао је Гудал.

Танјуг

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар