Одабрано Свијет

Бајденов изборни штаб прогласио победу – креће ли из Филаделфије `револуционарни сценарио`?

ДЕМОКРАТЕ ТВРДЕ ДА ОН ПОБЕЂУЈЕ У ТРИ БИТНЕ ДРЖАВЕ У КОЈИМА ЈЕ ТРАМП БИО У ВОЂСТВУ
  • Један од кључних људи у Бајденовом штабу – адвокат Боб БАУЕР: „Победили смо. Побеђујемо на овим изборима. И, заштитићемо ове изборе!“
  • Доналд ТРАМП: „Синоћ сам водио, често уверено, у многим кључним државама које су, готово без изузетка,  под контролом демократа. Онда је моја предност почела да магично нестаје јер су се појавиле неочекиване гомиле гласачких листића. Врло чудно!“
  • Трамп себи не сме да дозволи да изгуби и у Мичигену, и у Висконсину, и у Поенсилванији. Ова трећа биће по много чему кључна. Поготово њен главни град – Филаделфија. Зато ће у њу – ради вршења притиска преко улице – демократе и дубока држава послати своје „ударне одреде“. То им неће бити проблем да реализују и зато што је Филаделфија само 150 километара удаљена од Њујорка
  • У Сједињеним Државама све изгледнији је – револуционарни сценарио. У највећем америчком граду и упоришту демократа – Њујорку – већ су почела окупљања чији учесници захтевају тренутну Трампову оставку. А кренуло је и у Сијетлу…

ИЗБОРНИ штаб Џоа Бајдена објавио је да је он победио Доналда Трампа у Висконсину, важној држави за коначни исход америчких председничких избора.

Допустио је, додуше, одмах и могућност да ће Трамп гласање у Висконсину оспорити пред судом.

Бајденов штаб је истовремено саопштио и да он рачуна на победу у још две важне државе – Мичигену и Пенсилванији.

Један од кључних људи у Бајденовом штабу – адвокат Боб Бауер – изјавио је: „Победили смо. Побеђујемо на овим изборима. И, заштитићемо ове изборе!“  

И ово најављује да ће нови председник САД бити онај ко однесе победу пред судовима, укључујући и Врховни суд САД. А можда: и ко буде победник на улицама америчких градова.

Трамп се, могуће је, зауставио на два корака од победе и ризикује да остане заглављен у том положају неколико дана.

Ако се изузме „грађански рат“ који ће уследити пред судовима – о судбини целе Америке сада одлучују три државе у којима се крајњи исход гласања неће одмах сазнати.

То је већ породило сумње да њихове власти раде на фалсификовању у корист Бајдена.

Прелиминарни резултати америчких председничких избора болно подсећају на сензационалну слику која се појавила у фиишу Трамповог `рата` са Хилари Клинтон пре четири године. Али, постоје и разлике које не иду у прилог Трампу.

На западној обали (Калифорнија),  Новој Енглеској (где су настале Сједињене Државе) и североисточној обали (Њујорк), Бајден је био солидан победник. Једнако уверено је Трамп заузео читав југ „библијског појаса“, Велике равнице и друга упоришта конзервативизма.

На коначне изборне резултате у Пенсилванији, Висконсину и Мичигену мораће да се сачека до три дана. Због бројања гласова пристиглих путем поште, а много их је.

Ово отвара простор за бројне шпекулације, правне битке, па чак и за – револуционарни сценарио.

Трамп је више пута изјављивао да је масовно гласање поштом уведено само да би му се украла победа и фалсификовали резултати у корист Бајдена.

А данас је – имајући у виду и три поменуте државе – рекао:

„Синоћ сам водио, често уверено, у многим кључним државама које су, готово без изузетка,  под контролом демократа. Онда је моја предност почела да магично нестаје јер су се појавиле неочекиване гомиле гласачких листића. Врло чудно!“

Ствари за Трампа стоје овако.

Он себи може дозволити да изгуби у било којој од ове три државе осим Пенсилваније. Једино не сме изгубити у две (од три) – ако жели да  победи на изборима, а не на судовима.

Пенсилванија, у којој се родио Бајден, биће по много чему кључна. Поготово њен главни град – Филаделфија. Зато ће у њу – ради вршења притиска преко улице – демократе и дубока држава послати своје „ударне одреде“. То им неће бити проблем да реализују и зато што је Филаделфија само 150 километара удаљена од Њујорка.

Међутим, и ова `добитна формула` функционисаће само под условом да Трамп освоји Ајову и Северну Каролину у којима води, али су у овој другој црнци четвртина становништва.

Такође још нису познати резултати некада републиканске Неваде, у којој је Клинтонова победила 2016-те.

Трампа може саплести и то што у Небраски није освојио свих пет електорских гласова већ – четири.

Све у свему, у Сједињеним Државама је могућ – револуционарни сценарио.

У највећем америчком граду и упоришту демократа – Њујорку – већ су почела окупљања чији учесници захтевају тренутну Трампову оставку.

А кренуло је и у Сијетлу…

http://fakti.org/alter-america/bajdenov-izborni-stab-proglasio-pobedu-krece-li-iz-filadelfije-revolucionarni-scenario

1 коментар

Кликни овде да поставиш коментар